Најновије

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ: Не можемо да сустигнемо Русију на Арктику! Имају предност у...

Главни командант НАТО-а у Европи, амерички генерал Кертис Скапароти, сматра да се НАТО недовољно развија на Арктику и да не одржава равнотежу с Русијом.

Руски брод на Арктику (Фото: Ria)

На расправи у Сенату САД Скапаротија су питали да ли САД имају довољно потенцијала да се супротставe Русији на Арктику. „Ми то не постижемо“, одговорио је генерал. 
Према његовим речима, ускоро ће Русија добити могућност да контролише Северни морски пут, и то и војним средствима.
„Њихов јавни циљ је да заштите безбедност ради добробити Арктика… Ако се пажљивије погледа шта тамо постављају, јасно је да ће имати могућност да кроз неко време, за две до три године, контролишу Северни морски пут уколико то буду желели“, рекао је Скапароти. 
„Највећи део овог посла је ремонт старих војних база, то је седам до девет база, посебно оних које се налазе на почетку и на крају Северног морског пута, на кључним местима. Ми то пажљиво пратимо у контексту милитаризације Арктика“, закључио је Скапароти. 
Последњих година Русија је почела активно да осваја своје северне територије, укључујући налазишта угљоводоника, као и развој Северног морског пута који све више постаје алтернатива традиционалним маршрутама из Европе у Азију. 
Ради заштите руских интереса на Арктику осмишљен је комплекс мера, укључујући и војне, с обзиром на повећано интересовање земаља-чланица НАТО-а за овај регион. 
Скапароти је током расправе рекао и да Русија има одређене предности у поређењу с НАТО-ом, када је реч о близини унутрашњих линија комуникације и размерама војних снага, па чак и појединим врстама конвенционалног наоружања. Он, ипак, сматра да Русија НАТО-у признаје предност у случају оружаног сукоба. 
„У дугорочној перспективи, међутим, НАТО има огромне предности, које они признају и плаше их се“, рекао је Скапароти.
Генерала су раније питали да ли се слаже с експертским оценама да би Русија могла да порази НАТО у случају оружаног сукоба у Европи. Скапароти је изјавио да се категорички не слаже с таквим оценама.

И НАТО у страху од руских хакера

Скапароти је навео да су обавештајни објекти НАТО-а суочени са сајбер-нападима из Русије. На расправи у Сенату САД Скапаротија су питали да ли је америчка инфраструктура интересантна Русији у сајбер-сфери.
„Упознат сам с делатношћу повезаном с инфраструктуром, с обавештајним центрима САД, али ћу се ограничити на ову изјаву“, рекао је Скапароти не наводећи детаље. 
САД оптужују Русију за сајбер-нападе и мешање у изборе, што Москва демантује. САД су такође оптужиле Русију за ширење компјутерског вируса „Нот Пећа“, који је напао низ земаља, првенствено Украјину и Русију. Москва је ове оптужбе такође демантовала. 
Скапароти је оптужио Русију и да жели да разједини земље НАТО-а и да угрози лидерство САД. 
„Русија и даље дестабилизује регионалну безбедност и игнорише међународне норме, које су чувале мир у Европи од 1945. године. Русија жели да промени светски поредак, да разједини НАТО и да угрози америчко лидерство да би заштитила свој режим, да потврди своју доминацију над суседима и да постигне већи утицај широм света. Да би постигао ове циљеве, Кремљ је спреман да употреби читав спектар руске моћи, укључујући коришћење својих све ефикаснијих оружаних снага“, изјавио је Скапароти на расправи у Сенату САД. 
„Русија је показала жељу и способност да се меша у послове земаља на периферији и да пројектује војну снагу, посебно на Блиском истоку“, рекао је Скапароти. Он је поновио оптужбе Русије у вези са ширењем дезинформација. 
„Руске оружане снаге се побољшавају и модернизују свој потенцијал, добијајући све више могућности да раде као флексибилна сила, способна да остварује операције из читавог спектра савремених борбених дејстава“, рекао је Скапароти. 
Он је, такође, подсетио на модернизацију руских нуклеарних подморница, на крстареће ракете „калибар“, пресретање америчких војних авиона. 
Прочитајте ОВДЕ шта је још Путин рекао осим да ће "Русија употребити своје најмоћније оружје у циљу одмазде"?
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин гради велику базу на Арктику.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА