Најновије

Спремају ли се Русија и Кина за рат у космосу против Америке

Док многи независни експерти наводе да су САД те које милитаризују космос и претварају га у ново бојно поље, амерички генерали за то оптужују Русију и Кину, тврдећи да те две силе стварају „космичке убице“. С друге стране, руски војни експерти истичу да Русија „штанцује“ таква средства само у одбрамбене сврхе и да нема намеру никога да напада.

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Директор Обавештајне управе Пентагона генерал Роберт Ешли изјавио је да Русија и Кина „раде на средствима за борбу против америчких сателита", те да то подразумева и њихово „онеспособљавање са земље".
Како је рекао, обе земље знају у којој мери САД зависе од космоса и раде на средствима којима ће моћи да се супротставе Американцима у космосу.
„Морамо рачунати и на нападе на наше сателите и на њихово избацивање из функције без напада на сâм сателит. И у Русији и у Кини су таква средства тренутно у фази конструкције“, додао је он.
Денијел Коутс, директор Националне обавештајне заједнице САД, изјавио је да Москва и Пекинг „развијају своје шпијунске, комуникационе и навигационе могућности у космосу“, како би смањиле ефикасност америчких и њених савезничких оружаних снага.
Међутим, руски војни експерти сматрају да Вашингтон нема права да се буни што друге светске силе предузимају мере заштите, с обзиром да су Американци ти који се доследно противе склапању било каквих споразума о демилитаризацији космоса.
„Када амерички генерали говоре о претњама водећих војних сила, као што су Русија и Кина, то значи да им је потребан новац и то је оно што је главно. Познато је да су, почев још од осамдесетих година, Сједињене Америчке Државе одбиле све предлоге о демилитаризацији космоса. Друго, они у оквиру стварања новог оружја развијају веома озбиљне космичке програме. Постоје званичне изјаве америчких генерала о томе да ће до 2030. године Америка имати космичку флоту. Треће, савремена америчка теорија рата је такозвана ’теорија глобалног напада‘. То, између осталог, подразумева и уништавање земаља-противника из космоса. Због тога се и тај део налази у њиховим програмима наоружања“, рекао је за Спутњик војни експерт, генерал-мајор у резерви Владимир Богатирјов, оцењујући истовремено да су „САД су изгубиле апсолутно лидерство у развоју оружја будућности“.
С друге стране, Владимир Тучков, војни коментатор „Слободне пресе“, каже да у Русији постоје „званична средства“ за борбу против сателита, али да се то сматра њиховом „другостепеном функцијом“.
„Постоје снажни системи противракетне одбране који су предвиђени за одбијање напада балистичких ракета. На пример, систем ПРО Москве А-135 ’Амур‘ сада ће заменити моћнији систем А-235 ’Нудољ‘ са ракетом која је у стању да обара летелице на висини од 650 километара. Другим речима, тај пројектил може да се користи за уништавање сателита. У таквом облику ’Нудољ‘ треба да уђе у нови ударни систем за борбу против сателита ’Рудолф‘, који се, према саопштењима руског Министарства одбране, развија у оквиру новог државног програма наоружавања за период од 2018. до 2027. године“, каже Тучков.
Он подсећа да је у припреми и нови мобилни ракетни систем С-500 „Тријумф“, који ће, између осталог, моћи да уништи сателите ниске орбите, свемирске уређаје за уништавање и орбитално оружје.
„Ракете тог система могу да лете у орбиту на висину од 500 километара, а на тој орбити су углавном концентрисани војни сателити“, додао је експерт.
Тучков је издвојио и ракету Р37-М коју носи ловац пресретач МиГ-31БМ.
„Домет тог пројектила је 300 километара, а тај ловац је најбржи на свету и достиже брзину од три хиљаде километара на сат. Тај ’двојац‘ такође може да обара сателите ниске орбите“, навео је Тучков.
Он сматра да ће обарање сателита ракетама у догледној будућности „отићи у историју“, а, како наводи, сада се у те сврхе интензивно развија електромагнетно и ласерско оружје.
„У говору пред Федералном Скупштином прошле недеље Владимир Путин је показао моћан ласерски систем копненог базирања, који се у свемиру још не може користити, али ја не искључујем могућност да ће се у будућности прилагодити и за космичке циљеве. Ласерско оружје је ефикасније средство за борбу против сателита — оно је мање опасно с тачке гледишта екологије, пошто уништавање сателита ракетама прави облак космичког отпада, што смета космичкој навигацији“, објаснио је Тучков.
Осим тога, како је додао, Русија води и тајна тестирања малогабаритног сателита, који у будућности такође може бити коришћен за борбу са сателитима.
Коментаришући оптужбе америчких генерала, Тучков каже да је то један од начина на који они „избијају“ паре из буџета за стварање свог новог наоружања.
„Американци сасвим сигурно развијају противсателитске системе, раде у области ласерског и електромагнетног оружја, а уз то имају и орбитални авион X-37 који наводно ради за агенцију НАСА, али њега контролишу америчке Оружане снаге. Та беспилотна летелица редовно излази на орбиту, а постоји разлог да се верује да је то повезано са развојем противсателитског оружја.“
Тучков наглашава да Русија своје оружје ствара искључиво у одбрамбене сврхе.
„Да ли ћемо ми први запуцати? У доктрини Руске Федерације не стоји агресивно освајање света и све што се данас ради у Русији — ради се у одбрамбене сврхе, пошто су САД изашле из договора о ПРО и почеле да се приближавају ка нашим границама, правдајући то ’иранском претњом‘“.
С друге стране, Космичке снаге Кине у свом арсеналу већ имају противсателитско оружје, ометаче и ласере, који су у стању да „ослепе“ сателит и ометају његов рад.
Сиријске снаге жестоким ударом започеле другу фазу операције "Челик Дамаска"! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Срби су први летели у свемир? Интересантне нове тврдње износе писац Дејан Лучић и бивши пилот ЈАТ-а Зоран Вукашиновић.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА