Најновије

ВЕЛИКА ПЉАЧКА МРТВОГ ГАДАФИЈА: Са замрзнутих рачуна покојног либијског вође мистериозно нестале милијарде евра! (ВИДЕО)

Из средстава бившег либијског председника Моамера Гадафија која су замрзнута у Белгији нестало је 10 милијарди евра.

Моамер ел Гадафи (Фото: Flickr)

У новембру 2013. година на рачунима Гадафијевих фирми у белгијском банкама било је 16 милијарди евра, а 2017. године када је одобрен приступ тим средствима сасо пет милијарди евра.
"И даље постоји нешто мање од 5 милијарди евра на четири рачуна отворених код Euroclear Bank SA", каже Дени Гоеман, портпарол белгиског тужилаштва.
Преостала средства су и даље предмет одузимања, али је до сада банка наводно је одбилао да одобри приступ рачунима, због чега је тужиооци прете драстичним мерама. 
Белгијски судски органи су наводно приметили нестанак у јесен 2017, када је истражни судија, Мишел Клаи, који је био задужен за истрагу о наводном прању новца Гадафијевог ужег круга, затражио одузимање замрзнутих либијских средстава.
Та средства су замрзнута од марта 2011. године, у складу са Резолуцијом УН 1973. Белгија никад није тражила одмрзавање ових средстава.
Према извештајима новинама, постоји много "индикација" да Белгија није поштовала правила УН о замрзавању либијских средстава. Пре 2011. године када је збачен Моамер Гадафи, Либија је био велики извозник нафте. Да би се боље контролисала, у 2006. години Влада је створила Либиан Инвестмент Аутхорити да инвестира новац добијен продајом нафте  у иностранству.
Међутим, са интервенцијом НАТО-а у 2011. години, УН су увеле санкције против имовине либијске владе, и тиме практично одузела  67 милијарди долара од ЛИА, који су постојала у ЕУ и САД. У ЕУ, међутим, националне владе су замрзнуле само оригиналне своте, док су камате и дивиденде настале после 2011. биле слободне. 
Истрага прошлог месеца спроведена у Бриселу показује да је неко редовно узимао камате на 16 милијарди евра Гадафијевих средстава.
Ипак док се води правна битка око тумачења да и је исплата камата дозвољена или не, остаје питање - где је нестало 10 милијарди евра?
Терористички котао преполовљен, снимак Тигрових снага у акцији погледајте ОВДЕ.
Извор: РТ, Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА