Најновије

КОЈЕ ЗАМКЕ КРИЈУ ДОКУМЕНТА О КОСОВУ: Столица у УН вреба из пакета Американаца

Нови амерички "пакет за Косово", који би на столу пред српским званичницима могао да се нађе већ у среду, када у Београд стигне Вес Мичел, изасланик Доналда Трампа, ставиће Србију и председника Александра Вучића у врло деликатан положај: како померити решавање косовског питања са мртве тачке, а избећи потенцијалне скривене замке Вашингтона и стављање пред избор - САД или Русија.

Уједињене Нације (Фото: Flickr)

Овако већина саговорника  тумачи најновији радни косовски текст Трампове администрације, у четири тачке: да Заједница српских општина добије широка извршна овлашћења, да буде тесно институционално повезана са потпредседником владе у Приштини (који би био из редова Срба), да Београд омогући чланство Приштине у међународним организацијама, а да заузврат добије отворена врата за ЕУ и економску и политичку помоћ САД у међународној арени.
Шеф дипломатије Ивица Дачић каже да је долазак Мичела врло битан и да је то прва посета тако високог званичника из нове вашингтонске администрације. Он каже да је већ имао прилике да се сретне са Мичелом и да су први утисци позитивни:
- Морамо да искористимо контакте са људима из Трампове власти, јер је опште познато да нам администрација коју је персонификовала династија Клинтон није била наклоњена.
Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за КиМ, каже за "Новости" да се у предлозима који се наводе у "амесричком документу" Србији заправо не нуди ништа ново и не обећава ништа конкретно. Он упозорава на опасност и да се иза свега крије покушај да се определимо за једну страну у геополитичком рату између САД и Русије:
- Пред Србијом су тешки дани. Ми имамо наш пут ка ЕУ, али то не значи да ћемо се одрећи КиМ. Чини ми се да нам сада Вашингтон тражи да пристанемо да Приштина уђе у УН и тако се одрекнемо Косова, а заузврат нам не нуди ништа. Такође, ни понуда о широким извршним овлашћењима ЗСО није нова, јер је то већ предвиђено споразумом који је потписан још пре пет година, а Приштина упорно блокира његово спровођење. Много искренији приступ Америке био би да коначно натера Приштину да седне за сто и почне са формирањем ЗСО.
На потенцијалне замке нове америчке понуде упозорава и политички аналитичар Драгомир Анђелковић. Он сматра да, пре свега, треба истерати на чистац да ли предлог да Србија одблокира чланство Приштине у међународним организацијама подразумева и УН:
- У том случају, предлог је неприхватљив и представљао би најобичнију фатаморгану - обећање чланства у ЕУ, за коју се не зна ни да ли ће опстати, уколико се одрекнемо Косова.
Америчка понуда, каже нам Драган Ђукановић, професор са Факултета политичких наука, почива на ономе за шта се САД залажу већ више од деценију:
Помоћник државног секретара САД у среду у Београду
- Понуду треба размотрити озбиљно и видети како да Србија, пре свега за Србе на КиМ, извуче максимум. Значајно је што су се САД активирале да се коначно покрене прича око ЗСО, за Србију најважније тачке из Бриселског споразума, која је пет година од потписивања мртво слово на папиру.
Поводом америчког предлога у четири тачке, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је у недељу да не жели да коментарише планове Стејт департмента и да "Србија има свој пакет за КиМ".

Вулин: Нећемо признати КиМ

Коментаришући информације да су САД припремиле специјални "косовски пакет", министар одбране Александар Вулин истакао је у недељу да Србија непоколебљиво брани интересе своје државе:
- Србија неће учинити ништа мимо њених виталних интереса и никада неће признати независност Косова, упркос притисцима. Председник Вучић је навикао на притиске и одлично их подноси. Нема преговора о ономе што је испреговарано. ЗСО је дефинисана, одређена Бриселским споразумом и не може бити предмет нових преговора.   Кинески председник Си Ђинпинг поново долази у Србију! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА