Најновије

МИЧЕЛ У ПРИШТИНИ: Не носим никакав план за Косово, већ...

Помоћник државног секретара САД за европске и евроазијске послове Вес Мичел изјавио је да је његова посета Балкану усмерена на наставак дијалога БГ и ПР.

Приштина (Фото: Јутјуб)

Како је рекао Мичел, који данас борави у Приштини, не носи никакав конкретан план у вези с тим.
Мичел је на кофнеренцији за новинаре, након разговора са председником привремених косовских институција Хашимом Тачијем рекао да није дошао да било коме представја било какав план. 
"Нисам дошао да представим било који посебан план. Бићу посвећен наставку дијалога Косова и Србије и њиховом путу ка ЕУ", рекао је Мичел, преноси портал Љајми. 
Београдски медији, наиме, протеклог викенда су објавили да ће Мичел током посете Београду, председнику Србије Александру Вучићу представити план у четири тачке за решење питања Косова. 
Љајми подсећа да се у једној од тих тачака каже да ће Заједница српских општина на КиМ имати већ аовлашћења, а да ће Београд омогућити Приштини чланство у међународним организацијама. 
Помоћник америчког државног секретара је рекао да је за напредак Приштине на европском путу неопходан наставак дијалога са Београдом, као и ратификација споразума о демаркацији са Црном Гором.
Како преносе косовски медији, Мичел је рекао и да ће током читавог тог процеса "Америка бити у близини Косова". 
"Ускоро Косово треба да направи важне кораке како би осигурало свој пут ка будућности. Косово треба да буде ангажованије укључено у дијалог са Србијом. Такође смо разговарали о разграничењу, и ово питање мора бити решено како би се отворио пут за либерализацију визног режима ", рекао је Мичел, преноси љајми.нет 
Рекао је и да је са Тачијем разговарао о проблему безбедности, те додао да нико не може ставити вето на трансформацију косовских безбеносних снага у косовску војску. 
"Америка је блиско подржала трансформацију КСБ-а и то на свим нивоима. У Београду знају америчку позицију о овом питању ", рекао је Мичел. 
Косово, казао је, мора радити на борби против корупције, те додао да је САД и Приштина наставити досадашњим путем. 
"Разговарали смо и о борби против корупције. У свим овим областима, Косово бира сопствени пут. Америка је посвец?ена раду с Косовом на том путу ", рекао је Вес Мичел.
Прочитајте ОВДЕ које су то четири тачке америчког плана за Косово?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мирослав Лазански - Америка је искористила Косово али Србија је сама крива.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА