Најновије

ДОДИК: Супроставићу се САД и Русији ако раде мимо интереса РС (ВИДЕО)

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да користи свој ауторитет да се побољша положај Срба у оним деловима БиХ где власт чини ХДЗ БиХ.

Додик (Фото: Јутјуб)

Он је изразио уверење да ће у Херцеговачко-неретванском кантону врло брзо доћи до промена Устава у делу који се односи на равноправност, али да то није једини проблем у том кантону.
- Потребно је још и то формално одређење о равноправности у самом Уставу и то нико не спори. Не споре чак ни Хрвати из ХДЗ- и напросто би требало да дође до тога - рекао је Додик синоћ за ТВ1.
Говорећи о америчким санкцијама које су му уведене, Додик је рекао да Република Српска није осетила то што је он на црној листи, а да је њему лакше радити овако јер нема никаквих притисака од америчког амбасадора. Председник РС је истакао да није против Америке и да није довољно глуп да би био против ње.
- Нисам против, без обзира што ми се понекад не свиђа оно што они раде, као многима у свету. Али исто тако, нисам спреман да због подаништва неким њиховим службеницима, амбасадорима који овде долазе, да то подаништво претворим у послушност -  рекао је Додик и истакао да ће се увек супроставити и Америци и Русији ако покушају нешто да ураде мимо базичних интереса Републике Српске и њеног народа.
Коментаришући изјаве бањалучког бискупа Фрање Комарице да 4.000 повратника чека да се врати у РС, али не може због њега, Додик је рекао да није поштено да Комарица тако прича, јер ако би се ико вратио у БиХ због Милорада Додика вратили би се Хрвати, јер они више навијају за њега него неки Срби. Додик је навео да је 1996. године, када је изабран за начелника општине Лакташи, рехабилитован један католички самостан, те да је организовао донаторско вече за срушену католички цркву на улазу у Бањалуку на Петрићевцу.
Осврћући се на недавне изборе у Београду, Додик је рекао да је искористио уставно право које му је дато у Србији и гласао, да то није кршење закона и да је веома поносан што има ту могућност.
На питање да ли би дошао на обележавање дана независности БиХ, ако би бошњачки члан Председништва дошао на обележавање Дана Републике Српске, Додик је рекао да не би, док се не договори шта је то независност.
Осврћући се на питање језика Бошњака, Додик је рекао да покушај да се направи босански језик није одскора јер је још аустроугарски намесник Бењамин Калај покушао да "направи босански језик, босанску нацију, писмо".
Лазански каже да у Америци влада гесло — осим за Србе и Русе. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА