Најновије

ЕУ "заледила" поглавље 33, јер се од Србије очекује...

Бугарска је, као председавајући ЕУ у првој половини ове године, процес проширења на Западни Балкан најавила као један од својих приоритета, али како сада ствари стоје, Србија би нова преговарачка поглавља могла да отвори тек у јуну, непосредно пре него што Софија заврши своју мисију.

ЕУ (Фото: Pixabay.com)

У овом тренутку три поглавља - 9 (финансијске услуге), 13 (рибарство) и 33 (финансијске и буџетске одредбе) "крчкају" се већ више месеци у Европском савету. Нека од њих су, технички, могла да буду отворена још у децембру, али у Бриселу није постојала политичка спремност за то. Очекивања су, затим, била да би бар у марту нека од њих могла да стигну на дневни ред, али ни то се неће догодити.
Уз то, поглавље 33 је од децембра - "залеђено"! Наиме, најтврђе језгро чланица је изразило одређене примедбе, захтевајући да се, засад, расправља само о областима 9 и 13.
- Расправа о поглављима се води успореним ритмом, а разлог за то је тај што најскептичније чланице пре свега очекују да виде садржај Пакета проширења, односно редовног извештаја Европске комисије, који ће бити представљен средином априла. Тек тада, уколико у овом документу буде закључено да је Србија остварила задовољавајући напредак, могу да се очекују отварања нових поглавља - истиче извор из самог врха Европског савета, подсећајући да се од Србије очекује константно напредовање у оквиру поглавља 23, 24 и 35, која се односе на владавину права и Косово.
У међувремену, Србија је управо доставила европским институцијама своју преговарачку позицију за поглавље 18, које се односи на статистику.
- Одмах крећемо у припрему усаглашене преговарачке позиције Европске комисије и Европског савета за ово поглавље, које ће ускоро бити придружено трима осталима, с циљем да нека од њих буду отворена у јуну - закључио је наш извор.

Спремни за пет тема

Шефица тима у преговорима са ЕУ Тања Мишчевић каже да ће Србија до краја марта бити у потпуности спремна за отварање пет поглавља. Она је најавила да ће Београд ускоро "послати" у Брисел и поглавље 30, које се тиче економске и монетарне уније. Међу условима за затварање овог поглавља је и чланство у Светској трговинској организацији.
Приступањем ЕУ, Србија ће практично укинути све споразуме о слободној трговини закључене са трећим земљама, као и споразуме о економској сарадњи који у себи садрже клаузулу најповлашћеније нације. 
Прочитајте ОВДЕ ко каже да "региону није потребно да буде на линији ватре између САД и Русије"?
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Анкета: "Да ли сте, за улазак Србије у ЕУ"?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА