Најновије

НЕБЕНЗЈА ГРМИ У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ: Сами сте га отровали! Нико са Русијом не може тако да разговара, а понајмање Британци! (ВИДЕО)

У Савету безбедности УН одржано је хитно заседање које је сазвала Велика Британија о случају тровања бившег пуковника ГРУ Сергеја Скрипаља.

Василиј Небензја (Фото: ЈуТјуб)

Представник Велике Британије је на седници поново оптужио Русију за умешаност у тровање Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије у британском граду Солсберију. Велика Британија позвала је експерте из Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) да спроведе анализу истраге о инциденту тровања Скрипаља и његове ћерке, изјавио је заменик сталног представника Британије у Уједињеним нацијама Џонатан Ален. - Обавестили смо ОЗХО о употреби овог нервног агенса и позивамо је да самостално провере нашу анализу, рекао је Ален новинарима у Уједињеним нацијама пре почетка седнице.  Стални представник Русије у УН Василиј Небензја изјавио је да се Русија спремна да истражи инцидент са тровањем бившег официра ГРУ Сергеја Скрипаља и позива Британију да обезбеди узорке супстанце на које се британска истрага позива. - То није факултативан, већ обавезан услов према конвенцији (о забрани хемијског оружја). Ми смо спремни за такву истрагу, немамо чега да се плашимо или шта да скривамо, рекао је Небензја. Тврдње британске стране у случају Скрипаља тешко је коментарисати дипломатским језиком, изјавио је на заседању Савета безбедности Небензја и додао да Русија неће дозволити Великој Британији да разговара језиком ултиматума. - Нама је у форми ултиматума дато 24 часа да признамо извршење злочина и признамо кривицу. Ми ни са ким не говоримо језиком ултиматума и нећемо никоме дозволити да са нама разговара таквим тоном, нагласио је Небензја. Према његовим речима, Русија је тражила од Велике Британије узорке употребљене супстанце и заједничку истрагу, али је Британија то одбила. - Повећавајући хистерију, Лондон делује апсолутно нетранспарентно, рекао је Небензја. Он је оценио да писмо које је премијерка Велике Британије упутила генералном секретару УН у вези са тровањем бившег пуковника ГРУ Сергеја Скрипаља, садржи неодговорне изјаве и претње Русији као сувереној држави, што је у супротности са Повељом Уједињених нација.
- Ово писмо садржи апсолутно неодговорне изјаве... Садржи претње сувереној држави, сталном члану Савета безбедности (УН) и у супротности је са међународним правом и Чланом 2.4 Повеље УН, истакао је. Стални представник Русије у Уједињеним нацијама рекао је и да Русија сматра легитимним да се жали ОЗХО за извођење анализе узорака које поседују британске власти у случају Скрипаљ. - У овој ситуацији било би легитимно затражити од техничког секретара ОЗХО да спроведе независну лабораторијску анализу узорака које имају британске власти, рекао је он. Небензја је истакао да стручњаци имају разлога да верују да и сама Велика Британија има хемијску формулу супстанце „новичок“. (Излагање Василија Небензје на руском језику, на снимку од 39:13) - Највероватнији извор ове хемикалије су земље у којима се од краја ′90-их година до данас спроводе интензивна истраживања ових супстанци, укључујући и Велику Британију, рекао је Небензја. Он је оптужио власти Велике Британије да не презају ни од каквих метода у кампањи за оцрњивање Русије и затражио од чланова Савета безбедности УН да размисле ко има користи од уклањања бившег официра ГРУ Сергеја Скрипаља уочи избора и Светског првенства у фудбалу у Русији. - Шта мислите, који мотив, на који се премијерка Велике Британије позива, има Русија да уклони Сергеја Скрипаља, који након истраге, пресуде, одслужења казне, помиловања и изручења британским властима није представљао никакву претњу нашој земљи? - истакао је Небензја. Према његовом мишљењу, Скрипаљ „савршено одговара улози жртве“ на коју може да се примени „било која незамислива лаж и прљавштина“ и „црни пи-ар против Русије“. - Више пута смо упозоравали да се може десити овако нешто, нека врста провокације уочи познатих догађаја. Данас смо сведоци да власти Велике Британије воде политику свесног клеветања Русије, не презајући ни од каквих метода, нагласио је руски дипломата. Он је поновио да Русија није умешана у овај инцидент. - Сматрамо ултиматуме Лондона ништавним, додао је Небензја. (Излагање Василија Небензје на енглеском језику, на снимку од 39:26) Бивши руски обавештајац Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија пронађени су онесвешћени 4. марта у Солсберију у јужној Енглеској, а касније је истрага утврдила да су отровани нервним агенсом класе „Новичок“. Премијерка Велике Британије Тереза Меј оптужила је Русију за напад на бившег официра ГРУ Сергеја Скрипаља и његову ћерку Јулију, не износећи никакве доказе за своје тврдње, изневши невероватне претње и уцене Русији, о чему више можете да прочитате ОВДЕ. Лондон је донео одлуку да протера двадесет троје руских дипломата и прекине све контакте на високом нивоу са Москвом. Више о томе сазнајте ОВДЕ.      Руска страна одбацује било какву умешаност у тровање Скрипаља. Извор: rs.sputniknews.cm, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА