Најновије

НЕМАМ НИШТА ПРОТИВ: Дачић у сред Сарајева о припајању Српске Србији!

Само три одсто границе између Србије и БиХ је спорно, и за тај проблем мора се пронаћи конкретно решење које ће омогућити да живот настави да функционише, каже српски шеф дипломатије Ивица Дачић.

Дачић у Сарајеву (Фото: ЈуТјуб)

Он је након неформалног састанка министара спољних послова "Западно-балканска шесторка ЗБ6" рекао да, када је у питању граница између Србије и БиХ, нико нема никакве претензије и нема ништа посебно спорно. - Ми већи спор имамо са Хрватском када је реч о Дунаву, јер се они залажу за супротан принцип од онога који су имали за Словенију. Ми предлажемо да, као свуда у свету, граница иде средином реке. Они предлажу да скаче са једне обале на другу сходно катастарским парцелама, ја мислим да је то практично тешко извести - рекао је Дачић. Он додаје да сматра да БиХ има више проблема око границе са Хрватском него са Србијом, са којом и неће имати никаквих проблема. - Када пођете за БиХ из Србије, када дођете овде, питате се "Jе л' сам ја уопште понео пасош"? Ми смо без обзира у каквим државама живимо, да ли су биле заједно или не, један простор. Слични су народи, блиски су, и треба да им олакшамо да боље живе - рекао је Дачић.

Поштовао бих одлуку о припајању Српске Србији

Србија поштује територијални интегритет БиХ и гарант је Дејтонског споразума, изјавио је данас у Сарајеву министар спољних послова, Ивица Дачић и додао да би поштовао одлуку о припајању Републике Српске Србији, ако би то био договор свих народа у БиХ. Дачић је то рекао одговарајући на питање новинара у Сарајеву да ли би поштовао одлуку да се Српска припоји Србији. - О будућности БиХ треба да одлучују сви народи, а ми ћемо поштовати њихов договор. Уколико буде постигнут такав договор, поштоваћемо га. Ми се залажемо за мир, дијалог и договор. Имамо специфичне односе с Републиком Српском, али они нису на штету ни другог ентитета, других народа или БиХ, казао је Дачић коментаришући изјаву председника РС Милорада Додика да би Република Српска и север Косова требало припојити Србији. Додик је раније рекао да је за њега БиХ морање, а Србија жеља. У том контексту, казао је, природно је да говоримо о референдуму о припајању Српске Србији и то се не може зауставити. Истакао је да би волео да буде расписан такав референдум. - Да то буде данас, уверен сам да би већина Срба у Српској, заокружила 'да', навео је председник Републике Српске. Не крије то и мисли да је то природно, као и да ће, како верује, "та политичка природа и победити". - То се не може зауставити, то је и до сада заустављано, до сада је то била табу тема, рекао је Додик. Како се Ивица Дачић на састанку нашалио на рачун кафе коју му нуде у Босни, прочитајте ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако су сарајевски медији испратили данашњи састанак:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА