Најновије

САМО НАСТАВИТЕ ПО ПЛАНУ: Американци задовољни развојем ситуације у Македонији!

Важно је да македонски парламент настави са спровођењем агенде и фокусира се на неопходне реформе са свим партијама које су рекле да их подржавају на путу ка европским и евроатлантским интеграцијама земље, саопштила је америчка амбасада у Скопљу реагујући на последње догађаје у вези са усвајањем Закона о употреби језика у Собрању.

Воле га Шиптари и Американци: Зоран Заев (Илустрација: Правда)

У саопштењу Амбасаде се подсећа да је премијер Зоран Заев јуче рекао да је дужност и одговорност владе и политичких лидера у Македонији да следе интересе свих грађана у Македонији, преноси МИА. Што се тиче Закона у употреби језика заменик премијера Бујар Османи је почетком недеље у Бриселу потврдио да ће македонска влада послати закон Венецијанској комисији да процени и да препоруке како би се осигурало да закон буде у складу са европским стандардима, навела је Амбасада САД. Амбасада наглашава да је заменик помоћника Стејт департмента задужен за Балкан, Вес Мичел, у уторак у Скопљу, где је, за разлику од Београда, у широком луку избегавао сусрет са представницима опозиције, рекао да је Македонија начинила "огроман напредак у процесу изградње снажне демократије". Македонија има шансу да направи напредак на свом путу ка ЕУ и НАТО који подржава велика већина грађана, закључила је Амбасада САД.

Заев брутално по председнику Иванову

Закон о употреби језика нити ће променити ишта у Македонији нити ће омести њену будућност као државе свих грађана, изјавио је македонски премијер Зоран Заев и додао да је председника Ђорђе Иванов приказао "кукавичлук" и "прекршио Устав, одлуком да не потпише закон, након што је усвојен у Собрању, које се сада већ претворила у циркус у ком се одлуке усвајају мимо сваке процедуре. - Дајмо шансу Закону о употреби језика да угледа светлост дана. Жалосно је да је председник одлучио да не поштује Устав тиме што је рекао по други пут да неће потписати закон. То није добро, то је кршење Устава и институције немају право да дозволе да се то догоди. Уједно то је и кукавичлук, јер је то и обавеза из Охридског споразума - оценио је Заев у Скопљу, на маргинама форума о владавини права у југоисточној Европи, преноси МИА. Он је рекао и да треба дати шансу мултиетничком друштву, у коме су сви грађани једнаки. - Овај закон даје право грађанима из мањинских заједница - рекао је Заев и додао да би закон требало да буде потписан и послат уставном суду и Венецијанској комисији. Истовремено он је истакао да нико није у обавези да говори албански језик у Штипу, Ђевђелији, и Струмици. Како је приликом усвајања закона дошло до физичког обрачуна између некадашњег премијера Николе Груевског и некадашњег вође македонског огранка ОВК, а садашњег председника Собрања Талата Џаферија, погледајте ОВДЕ. Извор: Танјуг, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако Зоран Заев у пракси спроводи "демократију" и "транспарентност":
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА