Најновије

ИЗРАЕЛСКИ МЕДИЈИ ОТКРИЛИ: Овде ће почети пакао, Израел вежба рат са Русијом

Израелска војска је прошле недеље мирно спровела војну вежбу која је симулирала рат на више фронтова у ком је Русија интервенисала да спречи Израел да нападне Сирију, преноси Haaretz.

Израелска војска (Фото: Синхуа)

Како преноси Haaretz, вежба је укључивала највише официре израелских снага одбране (ИДФ), као и особље свих команди који би требало да се успешно боре против Хезболаха, припадниха иранске милиције са седиштем у Либану. Haaretz је истакао да се Израел припремао за сценарио у ком би рат са Хезболахом у Либану захтевао да се израелска милиција бори на другим фронтовима – највероватније у Сирији – где Хезболах одржава значајно војно присуство.
“Током вежбе, испитали смо разне импликације руског присуства у Сирији,“ рекао је виши официр ИДФ-а, како је цитирао Haaretz. “Вежбали смо све што би могло бити координисано са Русима, а такође и оно што не би могло бити, како бисмо деловали без нарушавања њихових интереса у региону, а на другој страни сценарија у којима су Руси правили проблеме.“
Вежба је била стриктно вежба на нивоу команде, што значи да није укључивала било какву војску на терену. Њена једина сврха је била проучавање различитих сценарија претњи. Неки од сценарија који су истражени у овој вежби су укључивали борбе у којима је убијено стотине Израелаца, као и терористичке нападе на градове Израела и сајбер нападе.
Такође вреди напоменути да је ИДФ спровео још две велике војне вежбе прошле недеље, од којих је једна била заједничка вежба са више хиљада америчког особља познатих као Juniper Cobra.
Како преноси Haaretz, генерал-мајор Јаир Голан је планирао командну вежбу са мање публицитета, која почиње борбом високог интензитета против Хезболаха у Либану, а касније се шири на Сирију и појас Газе.
“То су велике вежбе које су део наше спремности за рат,“ рекао је Голан. “Вежба се развила до тачке где је Израел имао више од 100 жртава, како војника тако и цивила.“
Голан је исти онај званичник који је био задужен за писање израелске одбрамбене политике прошле године, а у исто време је јавно признао да Израел реално не може самостално савладати Иран. Због тога није никакво изненађење да под Голановим руководством, Израел вежба симулирање ратова са иранским посредницима у Либану и Сирији, где сматра да може одржати предност.
“Можемо остварити убедљиву победу над Хезболахом, и не треба нам помоћ ни од једног америчког војника, али не можемо се сами борити против Ирана,“ изјавио је он прошле недеље. “Сматрам да је будућа сарадња са САД много значајнија него било шта што смо имали у прошлости.“
Током прошле године, Анти-Медиа су упозорили не само да се Израел припрема за велики рат – развој који су корпоративни медији готово у потпуности игнорисали – већ и да такав рат између Израела и Хезболаха има потенцијал да привуче и Русију. У мају прошле године се писало:
“Други кључни пропуст западних медија о овом назирућем сукобу је чињеница да су, у одговору на Трампов удар у априлу на сиријску владу, Русија и Иран дали заједничку изјаву са Хезболахом да ће, ако поново дође до оваквог напада, сиријски савезници одговорити силом. Овај савез ставља Русију директно на страну Хезболаха.“
Прошле године, Русија је запретила да ће ставити вето на било коју резолуцију Савета безбедности УН-а која Хезболах описује као терористичку организацију. Русија је такође индиректно упозорила Израел да не напада Иран у Сирији, осуђујући странке које крше међународно право и нарушавају суверенитет Сирије, готово сигурно мислећи на Израел и САД.
Очигледно је да ће Русије донекле бити џокер карта ако Израел одлучи да силовитије интервенише у сиријском сукобу. Како ствари стоје, руска влада је послала строго упозорење Сједињеним Државама да неће толерисати никакве нападе на Дамаск који представљају претњу руском особљу, и да ће одговорити нападима.
Како преноси Haaretz, током вежбе, Израел је извео сценарио где је и Иран био директно укључен.
“Овде постоји порука упућена свим учесницима у региону, а такође и гостима у региону, да наш однос са Сједињеним Државама није само стратешки, већ и оперативан у реалном времену,“ упозорио је Голан.
У жестоком јуришу Сиријска армија ослободила добар део неосвојивог предграђа Дамаска! Више о томе читајте ОВДЕ.
Набавите књигу руских геополитичара Дугина и Савина о томе како Америка ратује против читавог света методама мрежног рата Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако руски бомбардери дејствују по положајима милитаната у Источној Гути
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА