Најновије

ПОСЛЕ БРИТАНАЦА, ОДЛАЗЕ И ДРУГЕ ДИПЛОМАТЕ:ЕУ повукла свог амбасадора у Москви

Неименовани дипломата у Бриселу каже да је до сада мање од половине чланица ЕУ спремно да примени ове мере, након тровања руског шпијуна Сергеја Скрипаља.

Русија и ЕУ (Фото: РИА Новости)

ЕУ је јутрос повукла свог амбасадора у Москви и наложила му да се врати у Брисел ради консултација у вези са нападом на бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља нервним агенсом у Великој Британији. Лидери ЕУ су на самиту у Бриселу пружили потпуну подршку Британији и одлучили да предузму ову "меру" против Москве, пренела је агенција АП.
Холандски премијер Марк Руте рекао је да је амбасадор "позван да се врати ради консултација у Брисел", нагласивши да је реч о "мери" никако "санкцији" и да амбасадор није повучен из руске престонице.

Макрон: Напад на Скрипаља је напад на ЕУ

Француски председник Емануел Макрон најавио је након самита ЕУ да ће чланице ЕУ одговорити на напад нервним агенсом на бившег руског шпијуна у Енглеској Сергеја Скрипаља који је окарактерисао као претњу европском суверенитету. "Сматрамо да је овај напад озбиљан изазов нашој безбедности и европском суверенитету који тражи координисан и одлучан одговор Европске уније и држава чланица", рекао је Макрон. Он је рекао је да ће Париз и Берлин бити међу земљама које ће брзо предузети нове и координисане мере за које су други лидери рекли да би могли да обухвате и протеривање руских званичника, а можда и друге мере одмазде. Немачка канцеларка Ангела Меркел је на заједничкој конференцији поновила Макронов став да је Русија прекршила суверенитет и безбедност Уније и навела да ће земље ЕУ разговарати о мерама које ће предузети и "онда деловати". На питање да ли ће Немачка и Француска следити Британију када је реч о протеривању руских дипломата, Меркел је одговорила да ће се две земље консултовати са осталима о томе шта урадити и да ће званичници изнети више детаља када се "координација заврши", преноси АП. Она је, међутим, додала да су Немачка и Француска договориле да су такве реакције поред повлачења амбасадора ЕУ неопходна. Лидери земаља Европске уније договорили су се на самиту у Бриселу да предузму нове казнене мере против Русије наредних дана због напада нервним гасом на двоструког агента Сергеја Скрипаља у Енглеској, док Москва оптужује Унију да се придружила британској кампањи мржње против ње.
Председник Европског савета Доналд Туск најавио је да се од понедељка очекују "нове мере на националном нивоу" чланица. У четвртак, првог дана самита, Европска унија је колективно осудила напад на Скрипаља наводећи да је "врло вероватно" да је за то одговорна Москва, подржавши тако позицију британске премијерке Терезе Меј. Брисел је такође повукао амбасадора ЕУ у Русији Маркуса Едерера на консултације.
Неименовани високи званичник упознат са разговорима рекао је да би опсег мера наредних недеља могао бити "изненађујући", преноси Ројтерс и додаје да се више не говори о новим економским санкцијама чија примена је поделила ЕУ раније. Чешки премијер Андреј Бабиш рекао је да ће вероватно у понедељак објавити протеривање неколико руских људи из Прага и да ће се консултовати са министром спољних послова. Председница Литваније Далија Грибаускајте рекла је да је спремна да протера "руске шпијуне" чије су активности, како је рекла, веома штетне. "Сигурно је да ће координисана акција бити предузета следеће недеље, можда већ на почетку. Апсолутно је очигледно да мрежа постоји и да делује агресивно", рекла је она.

Неке чланице разматрају повлачење дипломата из Москве 

Неколико земаља Европске уније разматра да опозове своје дипломате из Русије или да протера руске дипломате због тровања бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља нервним агенсом у Енглеској, рекао је агенцији Тас с неименовани дипломата у Бриселу.  Велика Британија је за тај напад хемијским оружјем оптужила Русију. Према дипломати, до сада је мање од половине чланица ЕУ спремно да примени такве мере, укључујући Пољску, Француску и три балтичке земље. Али, најпре таква одлука мора да прође националну процедуру, додао је извор. Скрипаљ и његова ћерка Јулија 4. марта пронађени у несвесном стању на клупи у Салисбурију, након чега су хоспитализовани и налазе се у тешком стању. Велика Британија је због тог напада протерала 23 руских дипломата, а одмах за њом је и Русија одлучила да протера 23 британских дипломата као контрамеру. Како је на место Трамповог саветника дошао човек који не подржава независност Косова, погледајте ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

ЕУ против Русије
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА