Најновије

ТРГОВИНСКИ РАТ! Кина узвраћа ударац и уводи царине на америчку робу (ВИДЕО)

ПЕКИНГ - Кина је најавила листу америчких производа, вредну 3 милијарде долара, који су на мети могуће одмазде у тарифном спору с председником Доналдом Трампом и припремила се за већу битку поводом питања технологија, а финансијска тржишта су уздрмана услед страха од поремећаја у глобалној трговини.

Трамп и Ђинпинг (Фото: Синхуа)

Кинеско Министарство трговине саопштило је данас да би веће царине на америчку свињетину, јабуке, челичне цеви и другу робу надокнадиле кинеске губитке које ће нанети Трампово подизање тарифа на увоз челика и алуминијума.
Пекинг је позвао Вашингтон на преговоре како би се нагодили, не постављајући никакав рок.
Трамп је јуче покренуо трговинске мере против Кине, уз образложење да је дефицит САД у трговини са Кином "ван контроле" и да износи 504 милијарде долара, оптуживши истовремено Пекинг за крађу интелектуалне својине.
Кинеско министарство је и јуче критиковало одлуку Трампа о повећању царина на кинеску робу вредну до 60 милијарди долара, због политике Пекинга везане за технологију. Тада није био дат никакав наговештај о могућем одговору на одлуку САД, али је Министарство иностраних послова саопштило да ће Пекинг "предузети све неопходне мере" да заштити интересе земље.
Финансијска тржишта су јутрос пала услед забринутост због нарастања тензија које би могле да поремете глобално најобимније билатералне трговинске односе или да доведу до тога да и друге земље подигну увозне баријере.
Америчке берзе су пале. У Азији, главин индекс Токијске берзе се стропоштао за невероватних 4,6 одсто, док је композитни индекс Шангајске берзе потонуо за 4,5 процената.
Долар је ослабио на 104,85 јена јер су се инвеститори окренули улагању у јапанску валуту, која се сматра "сигурним уточиштем" од ризика.
Данашњи кинески одговор, како оцењује АП, изгледа има за циљ да појача унутрашњи притисак на Трампа у САД-у, указујући јасно на то који би извозници, укључујући и пољопривредне регионе који су гласали за њега 2016. године, могли да трпе штету.
Министарство трговине је навело да је данашња листа везана за Трампове тарифе на челик и алуминијум, а компаније већ разматрају последице од потенцијалних поремећаја до којих би могао да доведе крупнији проблем који се односи на оптужбе да Кинези краду америчку интелектуалну својину или присиљавају компаније из САД да им предају технологију.
На листи се не налазе млазни авиони, соја или други производи који по вредности имају највећи удео у америчком извозу у Кину, а за које је Америчка привредна комора у Пекингу рекла да могу бити мете. То Пекингу оставља могућност за предузимање драстичнијих корака, закључује АП.
Лансирање ракете Хута на нафтну рафинерију у Саудијској Арабији погледајте ОВДЕ.
Набавите књигу руских геополитичара Дугина и Савина о томе како Америка ратује против читавог света методама мрежног рата Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА