Најновије

ПОСЛЕДЊА ПОНУДА ЗАПАДА: Одрекните се Путина, добићете Велику Србију!?

Према поузданим сазнањима из дипломатских кругова која су српским властима пренели западни амбасадори у Београду, као и поједини званичници Стејт департмента, како тврде београдски медији, Вашингтон је спреман да дозволи неку врсту "велике Србије" (централни део Србије, север Косова и РС) уколико добије чврсте гаранције да ће се Београд удаљити од Москве и потпуно и без резерве окренути Европској унији.

НАТО, Русија (Фото: Паблик/Правда)

- Тај захтев се односи и на прикључивање наше земље санкцијама против Русије, а уз то што бисмо добили поменуте територије, САД би нам гарантовале брз улазак у ЕУ и широка овлашћења за Заједницу српских општина - открива добро упућени саговорник из дипломатских кругова.

Велика промена

Ове информације индиректно потврђује и долазак новог човека у Трампов тим. Џон Болтон (69), новоименовани саветник за националну безбедност (трећи за 14 месеци), уместо озлоглашеног Херберта Макмастера, познат је као велики противник Русије, али и као човек који се јавно противио проглашењу независности Косова. Његов долазак на једно од најважнијих места у администрацији може бити само добра вест у тренутку када нам одређени кругови на западу шаљу поруку да је државност Косова у тренутним границама завршена прича.
Болтон је 2008. године, за разлику од званичне администрације у Вашингтону, изјавио да не препоручује државама у региону да признају Косово и саветовао наставак преговора о статусу.
Односи Србије са Русијом су трн у оку Америке и зато су спремни да учине све да би нас раздвојили.
- Косовски преседан би могао да буде проблем за земље бивше Југославије и Европе које су мултиетничке. И даље мислим да је једини начин да се одрже мир и стабилност у региону да се наставе преговори, а томе није допринела прерана одлука признања независности Косова - рекао је Болтон за Глас Америке и додао:
- Наклоност Запада да призна косовску независност отежала је правично решење многих важних питања јер су косовски Албанци константно имали на уму да ће исход бити њима наклоњен и да ће остварити циљ, што се и догодило.
Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже се да је Болтон раније износио исправне ставове о Косову, али поручује да треба видети како ће се сада понашати.
Други саговорници слажу се да Американци имају у рукаву и резервни план за Србију и Косово, те да им је изузетно стало да нас одвоје од Русије, па не чуди што су спремни нешто и да понуде Београду заузврат. Потпуковник у пензији Љубан Каран објашњава за наш лист да су односи Србије са Русијом трн у оку Америке, те да не бирају средства да нас отргну од Москве.
- То чине и преко Косова, које је наша најболнија тачка. Српско питање, односно теза о уједињењу са РС и добијању севера Косова, стратешки гледано, свакако неће моћи да се оствари уколико не останемо чврсти у одбрани националних интереса. То значи, ако пристанемо на независност, то јест дамо им шта траже на Косову, нећемо имати шансу да нешто добијемо - истиче Каран и додаје да ће нас више уважавати кад виде да смо чврсти и прихватити да и ова питања дођу на дневни ред.

Сада има наде

Председник скупштинског Одбора за КИМ Милован Дрецун сматра да Болтон може ставити пред Трампа питање Косова и утицати да амерички председник одступи од једностране политике да Србија треба да призна лажну државу.
- Сада имамо наду да ће неко утицати на Трампа да се отворе прави разговори на линији Београд-Приштина - каже Дрецун.
Некадашњи премијер Србије Никола Шаиновић такође оцењује да је долазак Болтона занимљива вест и добра ствар за нас јер би, како каже, било добро да се у наставку борбе и преговора за статус Косова с друге стране, коначно, нађе неко добронамеран.

Киф из Београда напао Москву

Британски амбасадор у Београду Денис Киф објавио је ауторски текст у Политици, у ком је поручио да сматра да је званични Кремљ имао и средства и мотив да изврши напад у енглеском граду Солсбери на бившег агента Скрипаља. Амбасадор је написао да је реч о првом нападу хемијским оружјем на територији западне Европе после Другог светског рата.
- Сви елементи истраге и све објективне чињенице недвосмислено показују у правцу Русије као кривца - наводи Киф.

Скот: Нико вас не притиска

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот поручио је у петак да се Америка неће формално укључити у преговоре Београда и Приштине, као и да не постоји никаква црна листа на коју би Србија могла бити стављена уколико не призна независност Косова. Упитан зашто се врши притисак да Србија призна независност Косова, он је изјавио да би признање добро дошло, али да не види да се врши притисак на Србију.

НАТО бродови у луци Бар

Отворена претња Русији. У црногорску луку Бар у петак је упловила група НАТО бродова. Међу њима су бродови из састава ратних морнарица Велике Британије и Шпаније.
Прочитајте ОВДЕ ко захтева исељење НАТО канцеларије из зграде Министарства одбране?
Набавите књигу руских геополитичара Дугина и Савина о томе како Америка ратује против читавог света методама мрежног рата Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Како се на актуелној геополитичкој слици света види Србија?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА