Најновије

НАПЕТО: У Косовској Митровици састанак десет општина, Љекај прети хапшењем!

У Косовској Митровици данас ће бити одржана заједничка седница одборника десет општина са српском већином на Косову и Метохији.

Косовска Митровица (Фото: Јутјуб)

На данашњем састанку у просторијама "Митровачког двора", у који је у понедељак упала специјална јединица косовске полиције РОСУ, обратиће се најпре помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић.
Косовски министар инфраструктуре Паљ Љекај прети хапшењем члановима Српске листе, уколико буду формирали Заједницу српских општина.
"Могу бити приведени у моменту кад буду против закона и Устава Косова", рекао је Љекај за КТВ и додао да сваки корак влада Рамуша Харадинаја спроводи у сарадњи са државама Квинте.
На захтев председника Српске листе Горана Ракић састанак ће симболично почети у 12.44 сати, у складу са Резолуцијом УН 12 44, и имаће само једну тачку дневног реда - политичко-безбедносну ситуацију на северу Косова и Метохије.
Српска листа најавила је јуче у Београду да напушта косовске институције, а уједно је најављено и да ће српске општине формирати 20. априла Заједницу српских општина, на петогодишњицу од потписивања Бриселског споразума.

Симић: Приштина нема разлога да нас хапси, ЗСО по закону

Посланик Српске листе у косовском парламенту Игор Симић рекао је да ће одборници десет општина са српском већином на Косову и Метохији и представници општина у којима они не чине већину, али имају одборнике, на данашњој заједничкој седници у Косовској Митровици анализирати све што се дешавало у претходна два дана, као и извештај са консултација у Београду са председником Александром Вучићем.
Говорећи за Пинк о претњама које стижу из Приштине да ће, уколико се формира ЗСО, почети хапшења представника Српске листе Симић је рекао да ће међународни представници морати да реагују јер је недопустиво да се прети легалним и легитимним представницима Срба.
"ЗСО формирамо у складу са Бриселским споразумом који према косовским институцијама представља међународни правни акт који је усвојила Скупштина Косова и то квалификованом већином, а на основу Устава Косова што значи да тај акт има већу правну снагу чак и од Устава Косова. На основу чега ће хапсити било кога? Зато што поступа у складу са законима", упитао је Симић.
На питање да ли ми можемо самостално да формирамо ЗСО он је рекао да је то апсолутно изнуђен потез српских представника који је апсолутно у сагласности са жељама српског народа на КиМ.
"Ми смо то јуче и пренели председнику Вучићу у коме у последњих пет година имамо саговорника коме можемо да кажемо наш став и да за то добијемо подршку, а то је оно што значи српском народу на КиМ, као и српским представницима који ће учествовати на данашњој седници", рекао је Симић.

Конфузија у Приштини, Харадинај: Влада неће пасти

Излазак Српске листе из косовске владе, која тиме губи већину у скупштини, централна је тема данас у Приштини, где Рамуш Харадинај тврди да је обезбедио довољну подршку свом кабинету, али има и процена да се влада неће одржати.
Харадинај је јуче најавио да не намерава да поднесе оставку, а данас тврди да је за опстанак владе добио подршку владајуће коалиције, коју ће од сада чинити само албанске партије, али и албанске опозиције.
Незадовољан одлуком Српске листе, Харадинај је рекао да постоје и друге парламентарне групе, те да ће његова влада бити мањинска.
"Добио сам честитке од посланика, парламентарних група... Дакле, не постоји потреба за изборима, нити је влада пала", рекао је косовски премијер.
Последњи ванредни парламентарни избори на КиМ одржани су у јуну прошле године, а влада је уз тешке преговоре формирана тек у септембру и то захваљујући подршци Српске листе.
Посланици владајуће Демократске партије Косова су подељени по питању опстанка или пада владе и док Зенун Пајазити сматра да приштинске институције у овом тренутку треба ојачати, његов колега Џавит Хаљити сматра да је најава изласка Српске листе из владе "уцена", али да ће то, ако та одлука буде и озваничена, то значити пад владе.
С друге стране, опозиционе странке, Демократски савез Косова, Самоопредељење и Група независних посланика још се нису изјаснили да ли ће подржати Харадинаја.
ДСК, странка која је недавно, када је у скупштини ратификована демаркација са Црном Гором, тражила нове изборе, сада сматра да не треба дозволити пад владе и да не треба дозволити да "Српска листа одлучује о судбини Косова".
Део аналитичара, међутим, напомиње да, иако није прошло ни годину дана мандата ове владе, не треба искључити ни могућност расписивања избора.

У Косовској Митровици протекла мирна ноћ

У Косовској Митровици протекла је мирна ноћ.
Живот грађана вратио се потпуно у нормално стање после хапшења директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића.
У граду није видљиво никакво појачано присуство полиције, а грађани су се још од јуче вратили својим редовним активностима.
Прочитајте ОВДЕ шта је Могеринијева тражила од Вучића?
Набавите књигу руских геополитичара Дугина и Савина о томе како Америка ратује против читавог света методама мрежног рата Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић за РТС: Никада више "Олуја" и "Бљесак".

Бонус видео

Незаштићени сведок, гост Велимир Илић.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА