Најновије

ВУЧИЋ: Никада више "Олуја" и "Бљесак" (ВИДЕО)

Захваљујући оштрој, али паметној и одговорној политици, јасно смо ставили до знања да ни са Србијом ни са Србима не могу да се играју, каже за РТС председник Александар Вучић поводом најновијих дешавања на Космету. Истиче да неће дозволити да се Србима понове "Олуја" и "Бљесак". У моје време неће бити српских пораза, поручује Вучић.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Председник Србије је, у интервјуу за РТС, рекао да је имао отворен разговор са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини о дешавањима на Космету, да је изнео наше виђење читаве ситуације и да се више нигде не помињу "обе стране".
Показао је, каже, документа која говоре о томе да директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић одласком на Космет није кршио процедуру.
"Не могу да се чак ни обазирем на то што су поједини медији говорили о томе како је неко нешто хтео нешто да изазове, жртвовао Марка Ђурића. Указао сам на чињенице, мислим да је то било најважније", рекао је Александар Вучић.
Поручио је да ми ствари морамо да решавамо разговорима.
"Каквим, у ком формату, видећемо у будућности. Кад имате најтеже сукобе, најтеже ратове, морате да тежите да их решавате разговором. Како ће то да изгледа, то ћемо да видимо", рекао је српски председник.
Навео је да су се он и Федерика Могерини сагласили да је најважније сачувати мир и стабилност, и да је уверен да се људи на КиМ данас сигурније осећају него што су се осећали јуче.
"Милим да смо из свега овога успели да изађемо тако да је штета за наш народ на Косову и Метохији минимална", рекао је Вучић.
Истакао је да је наш интерес да очувамо мир и стабилност, а то можемо, додао је, само тако да не угрожавамо сигурност и безбедност Срба на КиМ.
Навео је и да је вечерас имао разговор и са америчким дипломатом Весом Мичелом и да им је заједнички став да је очување мира од суштинског значаја.
Осврнуо се и на јучерашње саопштење високе представнице ЕУ, додајући да је јуче неко помињао обе стране, а да у вечерашњем саопштењу тога нема.
"Неће се помињати више обе стране, јер мислим да је најгоре лицемерје када неко говори о непропорционалној употреби силе. Овде је била противправна употреба силе, или дивљање једне стране... Марко Ђурић је у складу чак са њиховим законима, а и да није, поступао је у складу са Уставом Републике Србије", истакао је Вучић.
Суштина зашто имамо дијалог је, додао је, у томе што се разликујемо у државно-правном приступу решавању проблема Косова.
"То морамо да поштујемо ми и они. У противном, то би значило да ми свакога дана пребијемо 5.000 Албанаца који прелазе територију Централне Србије и иду у Будимпешту, Беч, Италију, Швајцарску. Је л' то смисао, је л' то циљ – пошто слушам глупости појединих домаћих политичара, читам глупости у медијима и то ме боли јер такве глупости нећете да прочитате чак ни у албанским медијима", рекао је Вучић.
Додао је да, пошто је говорио о чињеницама, више нема формулације "обе стране".

"Потпуно јасна намера Приштине" 

Председник је навео да је Федерика Могерини дошла у Београд зато што зна колико је ово оставило тешке последице на Београд и српски народ.
"За мене је била потпуно јасна намера. Могу да говорим о томе како је цео север српске покрајине био окружен косовским снагама, направили су комплетан прстен – са јасним циљем како би требало да изгледа у будућности и са правом провокацијом, у којем чудом није било погинулих", рекао је Вучић.
Додао је да смо, захваљујући одговорности Срба током јучерашњих дешавања, успели да сачувамо мир и стабилност.
"Захваљујући одговорности Срба, који су им се голоруки супростављали. Не зато што нико тамо нема оружје, већ што нису желели да га употребе. Успели смо да сачувамо хладну главу и да на миран начин реагујемо. Сачували смо мир, стабилност, нисмо им дали да заузму север Косова. То смо урадили водећи оштру, али паметну, мудру и одговорну политику и јасно смо ставили до знања да ни са Србима, ни са Србијом не могу да се играју", рекао је Вучић.
Ако су мислили да нека квази држава показује колико је снажна тако што ће Марка Ђурића да туку и вуку по поду, ја нисам фасциниран њиховом снагом, нити њиховом моћи, а ни памети, тако да ми је олакшана ситуација, додао је Вучић.
Указао је да је са Могерини сагледао и резултате Србије у прва три месеца, додајући да ћемо имати суфицит и после марта, иако је предвиђен дефицит од 32 милијарде.
"То нам даје огроман простор за напредак, бољи живот грађана Србије. Наш интерес је пре свега да чувамо мир, стабилност, али ми то можемо само тако што нећемо дозволити угрожавање живота људи, безбедност и сигурност наших људи на Косову и Метохији", био је јасан председник.

"Неки разумели да није време да се играју са Србијом"

Упитан о медијским наводима да је био спреман да пошаље војску на Косово, Вучић је рекао да неће да говори о спекулацијама, али да је он по Уставу надлежан за командовање Војском Србије, те да је његов посао да штити наш народ и грађане.
Таква одлука, додао је, није донета, али су, како каже, после свега "неки добро разумели да са Србијом није време да се играју".
"Космет је део територије Србије по Уставу, имамо посебна правила, али и други морају да их поштују, а то је да нема дугих цеви и да нема оружане силе на северу Косова без дозволе локалне заједнице у складу са Бриселским споразумом и актима које смо потписали и договорили са НАТО. Ако се то деси, онда ми морамо да видимо шта радимо како бисмо заштитили наш народ", поручио је Вучић.
Иако имам уставно овлашћење да такву одлуку донесе, ја то нисам учинио, а надам се да нећу никада и све ћу да дам од себе да је никад не донесем, поручио је председник. Ипак, каже да се подразумева да је то једна од могућности коју увек разматра када је српски народ угрожен.
"Подразумева се, то је моја уставна могућност, уставно право и уставна обавеза кад су земља и српски народ угрожени", рекао је српски председник.
Навео је да је више пута поновио да неће дозволити да се поново десе "Олуја" и "Бљесак", те да је то рекао и међународним представницима.
"Неколико пута сам рекао, моје речи нису шала, до својих речи држим посебно када су озбиљне и одговорне. Никада више нећу дозволити да се Србима понови 'Олуја' и 'Бљесак', јер, имаћемо трауме и ожиљке наредних стотину година после тешких пораза које смо доживели, и ћутања, и чињенице да смо се правили глуви и слепи када су нам се најтеже трагедије нашег народа дешавале", поручио је председник.
Приметио је да није велики, харизматичан лидер као Слободан Милошевић, да "није много паметан, добар, фин и шармантан и успешан као Тадић и Коштуница", али да у његово време неће бити српских пораза.
Истиче да је готово апсолутно сигуран да ћемо умети да сачувамо мир и безбедност за наше људе. Србија није онолико слаба колико би они желели да јесте, констатовао је Вучић.

"Не потцењујте наше обавештајне податке" 

На питање да ли је коначна одлука Српске листе о напуштању косовске владе, као и које су последице, Вучић је рекао ће Српска листа бити у опозицији и да не види шта је ту проблем.
"Они су прихватили тешке задатке. Мучени Далибор Јевтић и Ненад Рикало су ишли свуда да помогну. Онда су нам они хапсили Богдана Митровића, а после пет месеци га пустили без оптужног акта, јер су све време лагали, то је служило за то да се каже Србима – не враћајте се у околину Призрена. Онда су ухапсили Милорада Зајића у околини Клине. И сада не знају шта да му кажу, човеку који никада није узео пушку у руке. Шта ће да кажу, да је потписујући менице направио неки злочин, или ће да га пусте за неколико месеци као и Митровића", каже председник.
Сматра да су у Приштини схватили да нису успели много да ураде.
"Ово што се јуче догодило, нико од њих није глуп да не зна да није имало везе ни са било ким од њих, већ са нападом на север Косова", указао је председник.
Вучић је поручио да не треба потцењивати наше обавештајне податке.
"Нисмо ми Америка, Русија, али немојте да потцењујете своју земљу, добро знамо шта су они радили. Једног дана када прође све ово показиваћу на мапи шта су радили јуче и прошли пут, где су уз подршку страних медија у Србији и наших политичких противника покушавали да показују како је за нешто Србија крива, иако неки воз нису видели. На возу није писало Косово и Велика Србија, већ само 'Косово је Србија'. Замислите да ми свакога ко унесе пасош Косова ухапсимо и кажемо – то је страшна провокација", рекао је Вучић.

"Српска листа ће се борити за свој народ" 

Поновио је да ће се Српска листа у опозицији борити за свој народ, а добијаће помоћ од државе Србије. Организоваће, каже, састанак у Лапљем селу сваке недеље, уместо једном годишње, и помагаће свом народу.
"Не мислимо да ће некаква влада у Приштини пасти. Неће пасти, јер када је против Срба сви ће Албанци да се удруже, за разлику од Срба који се неће никада удружити ни око чега, јер им никада неће бити жао Марка Ђурића, нити неког Вучића у Сребреници, нити ће им бити тешко. Никада Срби неће да се удруже и зато је важно да Срби имају снажно руководство које зна да гледа напред и да води рачуна о интересима Србија", нагласио је.
Поручио је да ће се Срби борити за интерсе свог народа, само што ће то сада да раде без Тачија и Харадинаја, који су јуче показали шта о њима мисле.
"Тукли су министра у косовској влади, изубијали. Марка Ђурића водили за кравату, па да коленима удара о бетон", указао је председник.
Грађанима је поручио да спавају мирно, посебно Србима на Косову и Метохији, нагласивши да неће бити жртва било каквог напада и агресије.
"Ми ћемо се изборити за мир, стабилност, бољи живот, а од сутра и прекосутра крећемо у отварање тунела, ауто-путева, нових фабрика. Настављамо да радимо и повећавамо суфицит у буџету", рекао је председник.
У складу с тим, на крају интервјуа за РТС Вучић је пожелео да "наши" победе Нигерију у фудбалској утакмици која је била у току.

Вучић са Мичелом: Мир предуслов за наставак разговора

Председник Александар Вучић разговарао је телефоном са помоћником државног секретара САД за Европу и Евроазију Весом Мичелом, а двојица саговорника су се сагласила да је очување мира кључни предуслов за наставак било каквих разговора о будућности региона.
У дугом и садржајном разговору председник Вучић и амерички званичник разменили су ставове по питању бруталног напада на директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића на северу Косова и Метохије, саопштила је прес служба председника. Русија ће искористити инцидент у Кососвској Митровици за снажније учешће у решавању косовског питања! Више о томе читајтеОВДЕ.
Набавите књигу руских геополитичара Дугина и Савина о томе како Америка ратује против читавог света методама мрежног рата Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Извор: Танјуг, РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА