Најновије

ДИПЛОМАТЕ ОТПУТОВАЛЕ УЗ ПОЗНАТИ РАТНИ МАРШ: Протерани Руси певали о храбрим Српкињама (ВИДЕО)

Прва група од 46 руских дипломата које су САД протерале са своје територије као одговор на тровање бившег совјетског шпијуна Сергеја Скрипаља, за које цео западни свет оптужује Кремљ, допутовали су јуче на московски аеродром "Внуково", а одлазећи из амбасаде у Вашингтону громогласно су певали чувени марш "Опроштај од Словенки".

Одлазак руских дипломата (Фото: Јутјуб)

Медији пишу да ће још двоје руских дипломата напустити конзулат у Њујорку заједно са још 12 службеника руске мисије у Уједињеним нацијама.
И у америчком конзулату у Санкт Петербургу могла се видети слична слика јер су дипломате САД скинуле заставу те земље са својих просторија и отишле у правцу аеродрома како би специјалним летом напустиле Русију.
- Спремни смо да идемо - рекао је амерички генерални конзул Томас Лири, а испред конзулата у Санкт Петербургу радници су уносили кофере и намештај у камион који је потом одвезао инвентар из просторија на аеродром.
И док траје размена особља са обе стране Атлантика, дипломатски рат се води несмањеним интензитетом, па је тако званична Москва упутила 14 питања британској влади, а 10 питања Француској, захтевајући одговоре о тровању шпијуна Скрипаља, који је заједно са ћерком Јулијом Скрипаљ (33) отрован у британском граду Солсбери 4. марта и од тада се налази у критичном стању. Међу питањима која је објавило руско министарство спољних послова налазе се и она у вези са нервним агенсом новичок и улози Француске у истрази о тровању бившег шпијуна.
За то време влада Велике Британије интензивно размишља о могућности да допусти руској делегација да посети Јулију Скрипаљ, што би у случају позитивне одлуке могло да отопли односе између две државе.
- Влада ће узети у обзир и права и жеље Јулије Скрипаљ приликом дозволе да је руска делегација посети - наводи се у саопштењу британског министарства спољних послова.

Русија упозорила своје грађане да чувају пртљаг

Амбасада Русије у Лондону поручила је свим руским држављанима који путују у Велику Британију да чувају свој пртљаг и да им увек буде на оку јер може да дође до провокација у виду подметања нежељених објекта у њихове кофере. Такво упозорење истакнуто је на сајту министарства иностраних послова Русије, а уследило је након што је у петак британска полиција противправно извршила претрес "Аерофлотовог" авиона на аеродрому "Хитроу".
- Сматрамо да је претрес још једна провокација британских власти. Британска полиција је започела претрес, али је капетан остао у кокпиту јер му нису дозволили да буде присутан током претреса, што је против свих правила - изјавила је портпаролка министарства иностраних послова Марија Захарова.

Најпоноснији руски марш

"Опроштај од Словенки", који су руске дипломате певале приликом напуштања амбасаде у Вашингтону, написао је Василиј Агапкин у знак дивљења према женама са Балкана које је упознао док се као добровољац борио у Првом балканском рату. Композиција се традиционално свира на Црвеном тргу у Москви још од 7. новембра 1941. године, када су руски војници с параде која је трајала док су се Немци приближавали граду одлазили право на фронт да бране своје домове. Од тада се та химна пушта сваки пут на паради руске армије на Црвеном тргу у знак победе над фашизмом и одраз је поноса и пркоса руског народа према непријатељу. Путин је развио супероружје, НАТО је бескористан! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА