Најновије

ОТАЦ ЛИТВИЊЕНКА: Британци ће бити осрамоћени! За њих није корисно да Скрипаљ остане жив! (ВИДЕО)

Отац Александра Литвињенка, агента који је отрован у Лондону пре деценије, коментарисао је за руске медије случај Сергеја Скрипаља.

Валтер Литвињенко (Фото: Јутјуб)

Валтер Литвињенко каже да су руски бегунци у Великој Британији таоци обавештајних служби Запада. Веровао је, како каже, годинама да су Руси умешани у напад на његовог сина 2006, али је, додаје, променио своје мишљење пошто је годинама анализирао “недоследности у истрази“.
Лондон, да подсетимо, тврди да је Литвињенко отрован радиоактивним полонијумом. Чин је означен као акт “нуклеарног тероризма“, за који је оптужена Русија, а Москва те оптужбе одбацује. 
Напад на бившег двоструког агента Сергеја Скрипаља и његову ћерку Јулију у Солзберују 4. марта означен је као “први напад нервним агенсом у Европи од Другог светског рата“. 
Валтер Литвињенко за РТ каже да иако постоје сличности са случајем тровања његовог сина, коришћена је другачија тактика. 
Како каже, тровање његовог сина осмишљено је са циљем да се покаже како је Москва “екстремно сурова“ и како се она “носи са непријатељима“. Тренутна ситуација са случајем Скрипаљ створена је, како тврди, како би се испровоцирала реакција Москве. 
“Схватили су да су забрљали са случајем Литвињенка и одлучили су да промене тактику. Не показују никакве доказе сада, своди се на чекање реакције из Москве. Ако је било, како кажу, руског трага, све би било јасно одавно“, рекао је он. 
Верује да је ова истрага много мање транспарентна него она из 2006. године. 
“Исто је било и са Сашом (Александар), да је било руског трага, то би се појављивало изнова и изнова до данас. Скотланд јард (седиште лондонске полиције) није тражио криминалца. Скотланд јард је прикривао трагове“, додао је он. 
“Биће тешко све сакрити и на крају неће успети. Биће ухваћени, а Тереза Меј ће бити осрамоћена, а и онај кловн, министар спољних послова Борис Џонсон, ће бити осрамоћен“, нагласио је он. 
Како каже, људи попут Александра дођу у ситуацију у којој постају таоци страних влада и обавештајних служби. 
“За њих није корисно да Скрипаљ остане жив. А девојка, она не зна ништа. Скрипаљ зна. Она је једноставно дошла да посети оца и упала у ово. Пустиће њу да иде даље вероватно, али ако зна нешто – неће се ни она извући“, додао је Литвињенко.
Прочитајте ОВДЕ зашто је Сергеј Лавров изјавио да се Запад и Британија играју дечјих игара?
Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА