Најновије

ПОД НАТО БЛАГОСЛОВОМ: Бугарска патријаршија преноси благодатни огањ из Јерусалима и за неканонску цркву у Македонији

На Велику суботу, уочи највећег хришћанског празника Васкрса, неканонска Македонска православна црква (МПЦ), одлуком Бугарске патријаршије, први пут добиће званично Благодатни огањ са Христовог гроба из Јерусалима, од митрополита Антонија, на софијском аеродрому, најављено је у четвртак у Скопљу.

Благодатни огањ (Фото: Јутјуб)

Свети огањ ће прихватити епископ МПЦ Иларион који ће потом хеликоптером пренети у Скопље, одакле ће бити разношен по свим храмовима у Македонији, прецизирано је из синода МПЦ.

Из братства Бигорског манастира, на западу земље, које је главни „центар“ иницијативе и неговања истрајне тежње за „пресељење“ захтева да Бугарска православна црква (БПЦ) буде мајка црква МПЦ, потврђена је најава да ће благодатни огањ уочи овогодишњег Васкрса стићи преко Софије. Свети огањ је досада пуну деценију у храмове МПЦ стизао – из Солуна, изван званичних црквених релација, већ захваљујући личним везама бигорских и дела грчких монаха.

Како је овде објављено, преношење јерусалимског огња „овога пута биће организовано на официјелном нивоу између двеју цркава МПЦ-ОА и БПЦ“.

Бугарски медији подсећају да су Свети огањ први пут у храмове БПЦ њихови великодостојници пренели 2005. године. Ове године, одлуком премијера Владе у Софији, Бојка Борисова, најмлађи митрополит БПЦ Антониј, у Јерусалим ће тим поводом путовати специјалним владиним авионом „Фалкон“, а по повратку Свети огањ ће пренети и епископу Илариону из МПЦ. Тај чин, како је објављено, директно ће бити доступан на Фејсбук профилу БПЦ.

За МПЦ и Свето Миро?


Из Софије је овде пренета и информација о „материнској“ бризи, којом у врху БПЦ, поред Светог огња, разматрају могућност „поделе“ и Светог мира за МПЦ, „уколико то буде затражено“. Патријарх бугарски Неофит у изјави за софијске медије, честитајући верницима Васкрс, објаснио је да само аутокефалне цркве имају право да припремају своје Свето миро, а уколико МПЦ затражи, „дужни смо да тај захтев размотримо“.  Како је текао јучерашњи састанак Вучића и Палмера прочитајте ОВДЕ. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА