Најновије

САТЕРАНИ У УГАО: Вашингтон исток Азије и Пацифик држи у шаху са 400.000 војника и 50 великих војних база!

Заменик начелника Главне управе Генералштаба РФ вице-адмирал Игор Костјуков упозорио је да САД могу изазвати оштро погоршање ситуације у азијско-пацифичком региону ако буду деловале на исти начин као у регионима Блиског истока и Северне Африке.

Маринци (Фото: Јутјуб)

Упозорио је да Вашингтон може започети оружани сукоб на Корејском полуострву, а да ће то онда довести и до ескалације ситуације у целом региону.
Костјуков је навео да су САД распоредиле више од 200 војних објеката у азијско-пацифичком региону, где су концентрисале преко 400.000 војника.
Како је прецизирао, тренутно у региону функционише више од 50 великих војних база са више од 200 америчких војних објеката.
Један од кључних инструмената спровођења америчке спољне политике су ударне групе носача авиона. Једна од њих је на сталној основи у Јапану, напоменуо је Костјуков.
Осим тога, Американци периодично распоређују у западном делу Тихог океана још једну или две ударне групе. Тако је у новембру прошле године Вашингтон демонстрирао своју моћ, распоређујући у рејону Корејског полуострва истовремено три ударне групе.
Још једна ефикасна америчка војна сила су стратешки бомбардери. Најмање шест авиона Б-52, Б-1 и Б-2 стално су стационирани на аеродрому Андерсон на пацифичком острву Гуам.
У неким случајевима дешава се и да 15 стратешких бомбардера „патролира“ изнад Тихог океана.
Повећавајући у азијско-пацифичком региону групу противракетних снага и средстава, САД провоцирају трку у наоружању у региону, истакао је адмирал.
Пентагон данас у том делу света држи 19 бродова са противракетним потенцијалом, две противракетне батерије ТХААД, три зенитна ракетна дивизиона и пет мобилних радара.              
Адмирал је прецизирао да је Пентагон поменутих 400.000 војника држи у приправности да би преко могућности брзог активирања војне силе у свакој тачки Азијско-пацифичког региона пројектовао интересе САД у том делу света.
Костјуков је оценио да је фактор севернокорејске претње омогућио Вашингтону да повећа извоз оружја америчке производње савезницима у региону.
Према његовим речима, то је довело до тога да „фактички сатеране у угао, севернокорејске власти постигну значајан напредак у националном ракетном и нуклеарном потенцијалу“.
Адмирал је упозорио и да САД покушавају да у азијско-пацифичком региону увуку у територијалне спорове што више земаља, како би ојачале свој утицај на том простору.
„САД покушавају да интернационализују територијалне спорове Кине са Јапаном и Вијетнама са Филипинима, како би учврстиле своју улогу као, наводно, непристрасног арбитра и како би имале додатне полуге утицаја на Пекинг, а истовремено охрабриле партнере да сарађују с Вашингтоном“, рекао је Костјуков.
Прочитајте ОВДЕ како артиљеријски комплекс "Берег" уништава бродове.
Извор: fakti.org/rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА