Најновије

ТЕШКЕ РЕЧИ НА САСТАНКУ ВУЧИЋА И ПАЛМЕРА: Америка стеже обруч

Нестрпљивост приштинских савезника, предвођених Вашингтоном, да заокруже пројекат косовске независности све је већа, а самим тим све су отворенији и притисци на Србију и председника Александра Вучића. То показује и да су у непуних месец дана Београд "походиле" две перјанице администрације Доналда Трампа задужене за овај регион, с циљем да нашим властима предоче тврде позиције САД када је реч о КиМ.

Вучић са Палмером (Фото: predsednik.rs)

После огољеног наступа заменика државног секретара Веса Мичела, који је средином марта усред Београда зазвечао оружјем "косовске војске", тражећи њено формирање, у четвртак је састанке са српским државним врхом имао још један високи вашингтонски дипломата.
Са очигледном намером да се српски државни врх држи под сталном тензијом, Метју Палмер, вршилац дужности заменика помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања, према информацијама, имао је задатак да Београду пошаље сличну поруку као и његов претходник - да је Заједница српских општина највише што Србија може да добије на КиМ.
Разговор Палмера и председника Вучића протекао је у непријатном тону, размењене су оштре речи, а шеф српске државе није се устезао да отворено изнесе чврсте позиције Србије кад је реч о КиМ. Према сазнањима, Палмер је поменуо и чврсте везе између Београда и Бањалуке.
- И поред неслагања у ставовима о КиМ, у отвореном разговору, председник Вучић и Палмер сагласили су се да је нормализација односа Београда и Приштине од кључне важности не само за процес придруживања ЕУ, већ и за регионалну стабилност и будуће благостање и просперитет народа у региону - саопштено је из Председништва, после сусрета Вучића и Палмера.
Двојица саговорника сагласили су се да је сада кључни период за будући развој Србије, посебно кад је реч о настојањима да постане пуноправна чланица ЕУ. Амерички званичник је истакао да ће САД наставити да пружају подршку напорима Србије за придружење Унији. Палмер је обећао континуирану подршку дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ. Председник Вучић и Палмер сагласили су се да су мирољубиви разговори и пуна примена постигнутих договора кључни за постизање одрживог решења.
Вашингтонски дипломата срео се и са председницом Владе Аном Брнабић, са којом је имао вербални окршај око косовског питања на маргинама Инвестиционог самита о Западном Балкану, недавно одржаног у Лондону.
Премијерка Брнабић и сада је саговорнику изразила снажан протест поводом хапшења директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића и напада на српске званичнике, цивиле и новинаре од стране приштинске полиције. Она је такође истакла да Србија од међународне заједнице очекује осуду насиља приштинских безбедносних снага.
О драматичним дешавањима на северу КиМ и упаду и насиљу РОСУ у Косовској Митровици, Палмера је у четвртак из прве руке обавестио и Марко Ђурић. Они су се сагласили да неспоразуме треба решавати дијалогом и да провокације нису у функцији регионалне стабилности. 

Макрон стиже у наредним месецима

О решавању косовског проблема и последњим дешавањима на северу КиМ председник Александар Вучић разговарао је у четвртак и са амбасадором Француске Фредериком Мондолонијем. На састанку је оцењено да ће предстојећа посета председника Емануела Макрона Србији, до које би требало да дође у наредним месецима, бити прилика за даљи напредак односа. Вучић је указао да је Србија испунила све обавезе из Бриселског споразума, а да Приштина није ништа предузела да формира ЗСО.

Без сусрета са опозицијом

За разлику од свог претходника Веса Мичела, који се током посете Београду састао и са лидерима опозиције, Метју Палмер разговарао је само са представницима државних институција. Како нам је незванично речено, због кратког времена планираног за посету, у агенду нису увршћени састанци са опозицијом.
Пуца јужно крило НАТО, то је велика шанса за Србију. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА