Најновије

НОВА ПОДВАЛА СРБИМА ПОД ПАТРОНАТОМ САД И ЕУ: Шиптари ће руководити Заједницом српских општина?

Приштинске власти намеравају да кључну улогу и коначну реч у формирању заједнице српских општина дају представницима косовских Албанаца и да што више умање утицај Срба, произилази из плана који су проследили земљама ЕУ и САД.

Космет (Фото: ИН4С)

Документ под називом Радни механизам за ЗСО, представљен је крајем прошле недеље страним дипломатама и предвиђа да деловање овог „механизма“ надзире премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај, пишу „Вечерње новости“.

Према том папиру, Радни механизам треба да чине Извршни одбор, Тим за управљање и Национални консултантски тим.

Извршни одбор требало би да води Албанац, који би пратио учинак Тима за управљање, и координисао са Бриселом и спровођењем споразум о ЗСО у складу са такозваним „косовским уставом“.

Ово тело би требало да изради пројектне задатке Тима за управљање, а његови чланови били би искључиво представници албанских политичких странака и институција, укључујући и „уставни суд“.

Помиње се и очување „духа устава“, што је до сада било изговор Приштине да не формира ЗСО, а у такозваном Националном консултативном тиму Срба не би ни било, а чинили би га Албанци и „међународни стручњак“ Марк Велер, који је својевремено био кључни саветник Приштине на преговорима са Србијом у Рамбујеу, као и током Ахтисаријеве мисије.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић раније је потврдио да Београд има информације према којима власти у Приштини намеравају да промене етничку структуру неких општина са српском већином јужно од Ибра, да откупе српска имања и тако поспеше исељавање Срба. Прочитајте ОВДЕ шта су Путин и Ердоган разговарали поводом новонастале ситуације у Сирији. Извор: РТРС 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Васкршња литургија у крипти храма Светог Саве
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА