Најновије

ВУЛИН: "Мигови" ће бити најсавременији у региону, биће ту и тенкова (ВИДЕО)

Министар одбране Александар Вулин рекао је данас да је Србија војно неутрална земље која сама доноси одлуке и није обавезна да се повинује било чијој политици.

Вулин (Фото: mod.gov.rs)

Он је навео да је оснаживање Војске Србије неопходно како би Србија остала независна и додао да ће мигови, чија је модернизација у току, бити најсавременији у региону.
"У складу са договором Вучића и Путина ми ћемо наставити са опремањем војске, биће ту још оклопних возила, тенкова... Русија је нашс значајан партнер, све што је договорено спроводи се на време. Мил Ми-17 хеликоптер, то мислимо да нам је сад потребно", рекао је Вулин за телевизију "Пинк".
Како каже, Војска Србије се полако обнавља, а јачање војске значни стабилнији Балкан и мир.
"Врло брзо ћемо у јавност изаћи са информацијама о увозу још мигова, четири авиона из Белорусије. Миг 35, њега нема на овим просторима, то су изузетни хеликоптери. Када јачате своју војску, јачате укупне капацитете земље. Свако улагање у војску је улагање у целу заједницу, нова радна места, развој средине", рекао је Вулин.
Упитан за ситуација на Косову, Вулин је рекао да је позиција Србије незгодна, али да наду уливају напори председника Вучића и лични ауторитет који омогућава да га уважавају најмоћнији светски државници.
"Вучић се грчевито, жилаво бори у корист српског народа. Већ смо преговарали ЗСО, ту нема поновног преговарања, имам велико поверење у Вучића и знам да ће урадити све што је могуће да сачува све сто може на КиМ", рекао је Вулин.
Министар каже да иако постоји уважавање великих сила према председнику Вучићу лично, то не значи да ће оне мењати своју политику.
"Тражи се од Србије да прихвати насиље које се врши над њом, то превазилази наше снаге. Ми имамо савезнике и они иступају снажније, ако имају према коме", нагласио је Вулин.
Министар се осврнуо на учешће у Националној конференцији о безбедности у Москви и рекао да је највише речи било о ситуацији у Сирији, да постоји бојазан у свету да се враћа време Хладног рата, као и да сви очекују да ће УН доћи до решења који ће смањијти сукобе.
Вулин је упитан за припаднике Војске Србије који се налазе у Централноафричкој Републици где је данас најмање један цивил убијен, а десетине припадника мировних снага УН, цивила и побуњеника повређено у операцији против оружаних група у престоници те државе.
"У Централноафричкој Републици налази се 75 припадника војске који су већином медицинско особље и не учествују у борбама. Сви су безбедно и добро, они нису тамо да се боре", рекао је Вулин.
Он је додао да припадници Војске Србије тренутно учествују у 10 мировних операција широм света.

Вулин: Војска Србије гарантује мир у читавом региону 

Министар одбране Александар Вулин, у пратњи команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића и начелника Управе за обавештајно-извиђачке послове бригадног генерала Илије Тодорова, обишао је базу "Шушњак" и њеним припадницима пожелео срећан Васкрс.
- Војска Србије сваког дана, па и празницима, обезбеђује своју територију и чува наш начин живота. Војска је увек ту за своје грађане и спремна је да сачува мир, нашу имовину, територијални интегритет и суверенитет - истакао је министар одбране.
Он је додао да Војска гарантује мир не само на простору Србије, већ и на простору читавог Балкана - јер је са снажном и стабилном Србијом миран сигуран и стабилан Балкан, саопштено је из Министарства одбране.
- У овом тренутку на читавој нашој територији је ситуација апсолутно мирна. У Копненој зони безбедности нема никаквих негативних појава и верујемо да ће тако и остати - нагласио је министар одбране.
У разговору са старешинама и војницима министар Вулин је истакао:
- Чувајте своју Србију! Немамо ниједну стопу земље за бацање. И нико не може овде да пролази како хоће и ради шта хоће док сте ви ту.

Наши мировњаци у ЦАР безбедни

Сви српски војници који се налазе у мировној мисији у Централноафричкој Републици су добро и безбедни су, изјавио је министар Вулин.
- У Централноафричкој Републици, у рејону града Бангија, дошло је до сукоба између трупа Уједињених нација и побуњеничких групација. Повређено је 10 припадника Уједињених нација и ниједан од њих није припадник наше мировне мисије. Сви припадници наше мировне мисије су добро, мирни су, збринути, сигурни и њихове породице на Васкрс могу бити мирне и сигурне - рекао је министар Вулин.
Руски ракетни системи С-400 у Сирији стављени у повишену борбену приправност. Више о томе читајтеОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА