Најновије

КАКО ЈЕ ВОЈСКА СПРЕЧИЛА ШПИЈУНИРАЊЕ: Српски авиони јурили стране беспилотне летелице у време хапшења Марка Ђурића!

Ништа не може ни да уђе на нашу територију ни да изађе са ње а да ми то не знамо, да то нисмо испратили и проценили да ли је реална опасност или не, каже за Курир министар одбране Вулин.

Илустрација - руски авиони (Фото: Синхуа)

Беспилотна летелица, која је у нашу земљу ушла из правца Румуније у време хапшења директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, направила је крајем марта жестоку драму на небу изнад наше земље, али су њен циљ - да сними кретање Војске Србије - осујетили српски борбени авиони који су полетели из Краљева, открива Курир!
- Чим је беспилотна летелица, иза које највероватније стоји НАТО, уочена на територији Србије, предузете су конкретне мере. Подигнута су и два борбена авиона Војске Србије, која су полетели из Краљева и јасно дала до знања да ће је срушити, па је њено надлетање српског ваздушног простора прекинуто - открива извор Курира из безбедносних структура и додаје:
- Та летелица је овде примећена 26. марта, када је у северној Косовској Митровици ухапшен Ђурић, али и наредна четири дана. Нема сумње да се на овај начин желело пратити кретање српске војске, јер је наш државни врх размишљао да се, у случају кулминирања насиља Албанаца, подигне борбена готовост војске. Наиме, разматрала се могућност да се припадници Војске са специјалним јединицама МУП у крајњој линији лоцирају дуж административне линије и интервенишу у случају да Албанци покушају за заузму север КиМ, па је неко са стране очигледно желео да прати сваки корак наших безбедносних снага.
Како додаје извор, летелица се кретала у централној Србији, недалеко и од Београда, а 28. марта и дубоко у унутрашњости државе. Иначе, дуж ауто-пута била је на висини мањој од 800 метара како би избегла радаре нашег ПВО.
Александар Вулин, министар одбране, јуче за Курир није желео ни да потврди ни да демантује ова дешавања на небу изнад Србије.
- Наше небо је безбедно, РВ и ПВО је увек спреман да заштити интегритет нашег неба у потпуности. Дакле, ништа не може ни да уђе на нашу територију ни да изађе са ње а да ми то не знамо, да ми то нисмо испратили, да нисмо проценили да ли је нешто реална опасност за нас или не - навео је Вулин и додао:
- Увек је могуће да неко покуша да провери какво је стање, где се шта налази, шта се дешава на територији... Али грађанима могу да кажем: Будите мирни, Србија је безбедна.

Вероватно снимали и Митровицу

Орхан Драгаш, директор Међународног института за безбедност, каже да није необично то што је беспилотна летилица дошла из Румуније, јер је та земља чланица ЕУ, а пре свега НАТО. На румунској територији су, наводи он, и базе Алијансе.
- Беспилотне летилице или други обавештајни алати били су ангажовани вероватно и на Косову, односно на територији северне Митровице, у време припремања акције хапшења Марка Ђурића.

Хронологија

- Летелица први пут у Србији примећена 26. марта, недалеко од Београда, и то када је на КиМ ухапшен Ђурић
- Ушла из правца Румуније, вероватно из базе Девесел
- Кретала се дуж ауто-пута на висини мањој од 800 метара
- И наредна четири дана од хапшења Ђурића летелица је примећена у неколико наврата
- Дубоко у унутрашњости Србије виђена је 28. марта
Разумна равнотежа између Русије и ЕУ у економском и политичком простору и даље је оптимална за Србију, а Москва је спремна да спречи било какву војну акцију усмерену против ваше земље. Више о томе сазнајте ОВДЕ.
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пројекат опремања војске Србије "1500 плус"
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА