Најновије

ОВО СЕ АМЕРИКАНЦИМА И ЕУ НЕЋЕ СВИДЕТИ: Вучић иде код Путина на инаугурацију!

Председник Србије највероватније добија позивницу за инаугурацију руског лидера која ће бити одржана 7. маја у Москви.

Вучић и Путин (Фото: Јутјуб)

Председник Руске Федерације Владимир Путин највероватније ће позвати на своју инаугурацију српског колегу Александра Вучића, иако за ту свечану прилику углавном прима државнике из непосредног окружења - сазнају "Новости".

Велика свечаност у Кремљу поводом ступања на дужност неприкосновеног лидера Русије заказана је за 7. мај, а наши добро обавештени извори тврде да ће на церемонију бити позван и први човек Србије.

Без обзира на то што би овај позив несумњиво био велика част за нашу државу и Вучића лично, свакако би се из западних центара моћи на то гледало кроз дупле идеолошке наочари.

Појављивање Вучића унутар древне московске тврђаве усред распламсалог рата санкцијама који САД и ЕУ воде против Руса, као и новог заоштравања у Сирији, не би остало изван контекста обновљене хладноратовске борбе.

Тачније, евентуални одлазак српског председника на свечаност сигурно не би пријао западним центрима моћи, који и њега и нашу страну већ недељама даве непристојном понудом да формално или неформално призна лажну државу Косово.

Председник Вучић поручио је јуче да се нада да неће доћи до тога да САД, како председник Трамп најављује, кажњавају земље, укључујући и Србију, које нису увеле санкције Русији:

- Било би лоше ако ће Америка да нас кажњава зато што имамо право да постојимо и право на свој став.

Он је подсетио да су нам Американци приговарали што купујемо оружје од Руса, али и да ми и од САД тражимо да купимо наоружање.

- Само ви донесите одлуку желите ли то, такође, да нам продате. Ми са Русима ту врсту проблема немамо. Просто да нас кажњавате зато што ми нисмо увели санкције Русији... Слушајте, 10 земаља ЕУ није повукло дипломате после случаја 'Скрипаљ'. Али, да даље о томе не говорим - приметио је Вучић.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже за "Новости" да је сигуран да ће Вучић добити позив од Путина да оде на инаугурацију и да треба да буде у Москви тог 7. маја:

- Запад је такав да не цени никога ко нема геополитичку алтернативу, па би за нас било добро да председник буде тог дана на церемонији да се Запад подсети да алтернатива за Србију постоји. ЕУ и Запад ће увек маркирати такав потез Београда као негативну ствар, као што је за њих негативно и набављање наоружања и неке друге посете, али то није разлог да се позив Путина не испоштује.

Уколико се Вучић буде нашао међу гостима у Русији, то сигурно неће промаћи радару ЕУ који "пресреће" сваку комуникацију на релацији Београд - Москва. Подсетимо, у извештају Европске комисије о напретку Србије ка ЕУ у новембру 2016. године било је нотирано да су "контакти на високом нивоу са Русијом настављени билатералним посетама, као и да су четири српске политичке партије, а међу њима и СНС, потписале декларацију о сарадњи са Јединственом Русијом".

Када је 2012. Путин преузимао председничку дужност од Медведева, свечаности је присуствовало око 3.000 гостију, а редитељ Емир Кустурица стајао је у првом реду крај црвеног тепиха којим је Путин прошао одмах после полагања заклетве.

Путин је и у првом мандату 2000. на дужност ступио 7. маја. На досадашње инаугурације, он, као ни Дмитриј Медведев, никада није позивао стране државнике.

Марш и топови

Свечана инаугурација биће у Андрејевској дворани у Кремљу. Војници председничког пука у њу ће унети симболе председничке власти: заставу, председнички знак, а затим следи свечани марш и улазак новоизабраног шефа државе. Њега ће дочекати председник Уставног суда Валериј Зорин и председници Думе и Савета федерација - два дома руског парламента - Вјачеслав Володин и Валентина Матвијенко.

Заклетва коју чита председник док десном руком држи Устав, а левом председнички знак, има само 33 речи. Церемонија се завршава кратким говором, а затим ће топовске салве означити да је у Кремљу почео шестогодишњи председнички мандат. Прочитајте ОВДЕ о новој одлуци САД да пошаље још један разарач у Средоземно море. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

БОНУС ВИДЕО

Ево како је изгледала прошла инаугурација Владимира Путина
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА