Најновије

НАТО: Ево зашто је важан наставак дијалога Београда и Приштине

Северноатлантска алијанса оцењује да је наставак дијалога Београда и Приштине кључан за мир и стабилност Западног Балкана.

НАТО (Фото: Ria)

НАТО остаје у потпуности посвећен стабилности и безбедности Западног Балкана и има активно партнерство са Србијом, речено је Танјугу у бриселском седишту Алијансе.
После оцене да је "ситуација на Косову "крхка" због застоја у дијалогу између Београда и Приштине у седишту НАТО-а у Бриселу кажу да је за мир и стабилност у региону кључан наставак дијалога под покровитељством ЕУ.
"НАТО у потпуности подржава наставак дијалога између Београда и Приштине, олакшаног од стране ЕУ. Ово је од кључног значаја за мир и сигурност у региону. Рачунамо на све у региону да покажемо умереност и подржимо било који напор који доводи до нормализације безбедносне ситуације и избегава стварање тензија", изјавио је званичник НАТО-а.
Додаје се да већ више од 18 година НАТО ради на очувању Косова и региона преко мисије КФОР која тренутно има око 4.000 војника као и кроз помоћ и савете који помажу у изградњи капацитета косовских снага сигурности и њених цивилних институција.
"КФОР наставља своје активности да одржи безбедно и сигурно окружење и слободу кретања за све људе на Косову, у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН. КФОР има капацитет да се бави евентуалним непредвиђеним ситуацијама у оквиру свог тренутног мандата; сваку одлуку о положају и структури снага КФОР-а преузима Северноатлантски савет, на основу безбедносних услова на терену", наводи извори из седишта Алијансе.
У изјави званичник НАТО-а додаје да су демократске вредности, владавина закона, домаће реформе и добросуседски односи од виталног значаја за регионалну стабилност.
"Одлучни смо да наставимо да помажемо земљама региона да спроведу реформе. Ово ће имати користи од својих грађана, њихових земаља и читаве евроатлантске породице", закључују у седишту НАТО-а у Бриселу.
Прочитајте ОВДЕ шта нам то Немачка спрема а тиче се Косова?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Да ли је све ово увод у последњи рат за Косово?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА