Најновије

ОПАСНО РУГЛО КРАГУЈЕВЦА: Направила га је Драгица Николић, коштао је 500.000 ЕВРА, има 10.000 квадрата и сада се распада!

Велики Креативни парк у Крагујевцу, у који је Фондација "Драгица Николић" наводно уложила чак 500.000 евра, није трајао ни годину дана.

Радомир и Драгица Николић на отварању парка (Фото: Јутјуб)

Парк је отворен 11. априла прошле године, а данас изгледа као да није реновиран деценијама. По стазама је скоро немогуће ходати, мрежа која извирује испод посутих каменчића на дечјем игралишту представља опасност и за децу и за родитеље, рукохвати на справама за играње су зарђали... Због стања у ком се парк налази након само годину од отварања градске власти су расписале јавну набавку за његову реконструкцију.
Креативни парк за децу изграђен на готово 10.000 квадратних метара свечано је отворила 11. априла 2017. тадашња прва дама Драгица Николић. Простор намењен дечјој игри смештен је између базена СЦ „Парк” и Факултета инжењерских наука и састоји се од пет целина - игралишта за децу до две године, игралишта за старије од две године, игралишта за сениоре, односно баке и деке који могу да се рекреирају док пазе на децу, као и јуниорског игралишта - паркур и прскалиште.
Годину дана касније парк је толико дотрајао да су неки његови делови, према речима Марка Павловића, директора СЦ “Парк” који уједно газдује Креативним парком, потпуно нефункционални.
Градска управа за инвестиције упутила је 12. марта ове године позив за подношење понуда за „Услуге замене подлоге на стазама у Креативном парку“, а у прилогу позива је објашњено да се ради о „реконструкцији пешачких стаза у оквиру парка и приступне стазе ван њега”.
- Подлога у парку је урађена од ситног белог камена, а имамо фонтану која је одмах поред стазице и у коју деца бацају те каменчиће. Проблем је што фонтана нема преливни канал него су гранитне плоче размакнуте два-три милиметра, куда би вода требало да одлази... Деца бацају каменчиће, а ми морамо сваки други дан да померамо те плоче, од којих једна тежи око 40 килограма, да бисмо очистили канале - објашњава Павловић.
Осим фонтанама, каменчићи упадају испод бризгаљке за воду и затварају је, као и у отворе за отицање воде. Пошто се ради о реверзибилном, затвореном систему, вода која не оде у суд испод фонтане, разлије се по травњацима. Али ни то није све...
- Велики проблем имамо са стазама у парку. Оне су направљене веома брзо, ризла је постављена на металну мрежасту основу положену на тло. Међутим, она се искривила, те је, сликовито речено, цела стаза постала рељефаста, као да таласи излазе из подлоге. Родитељи нам се жале да не могу да гурају колица с бебом јер имају утисак да их гурају кроз песак - прича директор СЦ “Парк”.
Осим тешкоћа које имају за родитељи, на стазама је онемогућено кретање и особама у инвалидским колицима, али и пешацима. А како један проблем вуче други, избегавајући нефункционално тло, родитељи колица гурају преко травњака, па је и од некада зелене траве у парку остало тек мало неизгаженог простора.
- Како нисам имао других опција, тражио сам од челника Града Крагујевца да реше проблем и замене подлогу. Макар ставили и асфалт, али нека служи сврси... - искрен је Марко Павловић.

„Креативна Европа“ за сина градоначелника

Отварањем Креативног парка, Крагујевац је постао члан породице градова Европе који су део пројекта “Креативна Европа”. Занимљиво је да је градоначелник овог града Радомир Николић, син бившег председника Србије Томислава Николића, те и не чуди што је Фондација његове мајке Драгице изабрала баш Крагујевац за изградњу овог парка.  Овако је изгледао прошле године.
Прочитајте ОВДЕ да ли ће због кризе у Сирији поскупети гориво у Србији?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како је било на отварању парка.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА