Најновије

Шеф ЦИА Мајк Помпео тајно путовао у Северну Кореју! Ево зашто! (ВИДЕО)

Директор ЦИА Мајк Помпео се у Пјонгјангу тајно срео са председником Северне Кореје Ким Џонг Уном, тврде амерички медији.

Мајк Помпео (Фото: Јутјуб)

Тајна мисија треба да припреми терен за предстојећи сусрет председника САД и северне Кореје, тврде медији.
Састанак на тему предстојећег сусрета америчког председника Доналда Трампа и Ким Џонг Уна је одржан почетком априла, рекли су неименовани амерички званичници.
Трамп је и раније наговештавао могућност директних преговора са Пјонгјангом на високом нивоу, али овај неочекивани и тајни сусрет представља први директни контакт високих званичника од 2000. године.
„Иамли смо директне разговоре на... веома високом нивоу", поручио је Трамп са Флориде, где му је гост јапански премијер Шинзо Абе.
Председник је додао да је дао свој „благослов" за преговоре између Северне и Јужне Кореје како би се мировним споразумом формално окончао корејски рат, који је трајао од 1950. до 1953.
И Јужна Кореја је послала сигнал да жели формални крај сукоба. Јужнокорејски председник Мун Џе-Ин би требало да се сретне са Кимом крајем априла.

Шта знамо о „тајном састанку"?

Вест да је садашњи шеф ЦИА кога је Трамп номиновао за државног секретара тајно путовао у Северну Кореју како би се срео са Кимом први је објавио „Вашингтон Пост".
Осим тога се не зна готово ништа, осим да се разговарало о припремама за сусрет Кима и Трампа.
Према изјавама два неименована извора „Вашингтон посту", до сусрета је дошло убрзо након што је Трамп номиновао Помпеа за државног секретара.
Накнадно је и агенција Ројтерс јавила да су јој високи званичници потврдили да се Помпео срео са Кимом.
Бела Кућа се овим поводом досад није званично огласила.

Кад и где ће се одржати самит?

Трамп је у марту изненадио светску јавност кад је прихватио сугестију Пјонгјанга о директним преговорима. Досад се ниједан амерички председник током свог мандата није срео са севернокорејским лидером.
Тада је рекао да би до самита могло да дође почетком јуна „или мало раније" и да се разматра неколико локација, од којих ниједна није у САД.
Аналитичари спекулишу да би сусрет могао да се одржи у демилитаризованој зони између две Кореје, у некој азијској или европској земљи или на броду у међународним водама.
Северна Кореја је деценијама била изолована и изложена међународним санкцијама због тешких злоупотреба људских права и развијања нуклеарног оружја.
Досад је извела шест нуклеарних проба и тврди да њене ракете могу да досегну америчко тло.
Међутим, Зимске олимпијске игре које су се у фебруару одржале у Јужној Кореји неочекивано су послужиле као окидач за низ дипломатских контаката Пјонгјанга са Кином, Јужном Корејом, а сад и са САД.
Прочитајте ОВДЕ чији се све интереси крију иза рата у Сирији.
Извор: BBC News

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Иако је отишао "тајно" сви амерички медији извештавају о томе.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА