Најновије

"Шешељ брутално угрозио достојанство Народне скупштине"

Председница парламента Србије Маја Гојковић и премијерка Ана Брнабић најоштрије осудиле понашање Војислава Шешеља, који је газио хрватску заставу и псовао делегацију те земље која је боравила у посети Београду.

Народна скупштина (Фото: Јутјуб)

Делегације Хрватске са председником Сабора Горданом Јандроковићем на челу одлучила је након инцидента да прекине посету Србији.
Маја Гојковић је поручила да осуђује "брутални покушај угрожавања достојанства Народне скупштине Србије и делегације Сабора Републике Хрватске од стране народног посланика Војислава Шешеља".
"Исказано непоштовање према државним симболима Републике Хрватске, чија се делегација на челу са председником Сабора Горданом Јандроковићем налази у првој историјској посети Србији, недопустиво је и представља увреду и за српски народ, који се дичи традицијом гостопримства", наведено је у саопштењу из Кабинета председника Скупштине. 
Додаје се да инциденти и провокације те врсте, било да се дешавају у Београду, или у Загребу, као што је био случај приликом недавне посете председника Републике Србије Александра Вучића, "не могу и неће довести у питање чврсту решеност Републике Србије да гради и унапређује добросуседске односе са Републиком Хрватском, зарад будућности наших грађана, мира и стабилности у региону".
И председница Владе Ана Брнабић осудила је понашање Војислава Шешеља. 
"Желим овим путем да недвосмислено, директно и најоштрије осудим понашање Војислава Шешеља у Скупштини Србије. Покушај цепања хрватске или било чије заставе или државних симбола и вређање чланова званичних делегација који се налазе у пријатељској посети нашој земљи није понашање које представља Србију", истакла је Брнабићева у саопштењу.
Апеловала је на све актере на политичкој сцени да се понашају у складу са циљевима које смо као друштво поставили.
"Да идемо напред и будемо пример земље која, кроз сарадњу са свима, оснажује сопствено друштво и активно доприноси развоју свеукупних односа у региону и Европи", поручила је премијерка.
"Србија треба да нуди решења за све изазове које имамо, уместо да неодговорним понашањем руши мостове које градимо", наводи Брнабићева.
Указала је да су недавном посетом председника Александра Вучића Хрватској и састанком са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић односи две земље добили нову динамику.
"Изјаве свих наших званичника, састанци и потези који су након тога уследили додатно су потврдили опредељење Србије да са Хрватском развијамо добросуседске односе. То је пут који смо одабрали, јер је Србија дубоко посвећена регионалној сарадњи и постизању стабилности у целом региону. Овакво понашање не представља вредности Владе Србије и већине наших грађана. Србија је искрено и дубоко посвећена сарадњи, разумевању и дијалогу. Ово су вредности Србије која је окренута бољој будућности за све наше грађане, као и за све становнике овог региона", поручила је премијерка.
Хрватски привредници настављају посету Београду и после одласка делегације хрватског Сабора, рекао председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж. 
Претходно је Српска радикална странка саопштила да је Шешељ, када је ушао у зграду Народне скупштине, покушао да исцепа хрватску заставу.
Како се наводи у саопштењу, Шешељ је оборио заставу, а затим су је он и посланик радикала Филип Стојановић газили. После тога су у скупштинском предворју псовали делегацију Хрватске.
Председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић јутрос је дошао у званичну посету Београду на позив председнице Скупштине Србије.
Након инцидента Војислава Шешеља, реаговале су политичке партије. 
Прочитајте ОВДЕ после каквог телефонског разговора је хрватска делегација напустила Србију?
Извор: Ртс/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Истог дана Шешељ је на ТВ говорио о Харадинају и односима Албанаца са САД.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА