Најновије

СРБИЈА НЕЋЕ УЋИ У ЕУ СКОРО! Лидери Европске уније све отвореније против проширења

Иако је председник Европске комисије Жан-Клод Јункер у новембру прошле године најављивао да ће се Србија придружити ЕУ најкасније до 2025, најновије изјаве европских званичника говоре сасвим супротно.

Уцењују Србију (Фото: Flickr)

Држе нас на краткој узици

Тако је француски председник Емануел Макрон, који се у утицајним медијима назива "новим европским вођом", поручио да ЕУ у наредном периоду не треба да прихвати ниједну нову чланицу!
- Земље Западног Балкана треба да остану 'усидрене' на европском пројекту, али сада није време да се било која нова чланица прими. Подржаћу проширење само након продубљења и реформе наше Европе... - истакао је Макрон.
Поред тога, европски комесар за проширење Јоханес Хан изјавио је да је "ЕУ научила лекцију и сада води приступне преговоре пажљиво", а сличне поруке смо чули и од високе представнице ЕУ Федерике Могерини, која је поручила да ће Србија бити 'друга лига ЕУ'!?!
Коментаришући то што Европа све отвореније окреће главу од нас, шеф Центра за проучавање глобализације Дејан С. Милетић каже да је улазак у ЕУ и усвајање њеног система вредности важан циљ Србије, али да је сада тешко очекивати убрзање тог процеса.
- Поруке Макрона и других скептика представљају опасност не само за европску перспективу Западног Балкана него и за чланице ЕУ које се са овим регионом граниче, јер ће то значајно успорити њихов развој. Ако нема већег разумевања од водећих чланица ЕУ, 2025. ће сигурно бити недостижан рок за Србију - наводи Милетић.

Јасне поруке из ЕУ

Душан Пророковић из Центра за стратешке алтернативе сматра да је ситуација кристално јасна када је реч о односу ЕУ према Србији.
- Све што су европски званичници изјавили ових дана испричано је претходних година много пута. На ту тему је у Србији написано на стотине научних радова, јасно је да ми нећемо у Европу скоро. Сви све знамо, само се неки праве да не разумеју - истиче Пророковић. Руси и Сиријци пронашли језиви затвор у Думи који су терористи користили за цивиле. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Могерини и Вучић: Настављамо пут ка ЕУ
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА