Најновије

ХОРОР: Незаконито порушена најстарија касарна у Србији (ФОТО)

Како је иницијативу за заштиту Комплекса касарни "Кадињача" у Ваљеву Републички завод потврдио, Министарство културе и информисања и наложило територијално надлежном Заводу за заштиту споменика културе у Ваљеву, да заштиту спроведе у дело, тако је багер који је био паркиран на велики петак кренуо у акцију рушења, баш у петак, 20.04. поподне у 15.45 када државни органи престају са радом!

Касарна Кадињача у Ваљеву (Фото: Јутјуб)

Комунална полиција изашла уз негодовање да није она надлежна већ грађевинска инспекција, која наравно не ради а на добијен број телефона шефа грађевинске инспекције Османовића, нико се не јавља. (Комунална полиција која је изашла на терен рекла је да није надлежна већ грађевинска инспекција). Агонија да се дође до било ког локалног моћника или службеника, била је немогућа мисија. Када је порушена десна страна павиљона багер је утихнуо, око 21:15.

Невероватно да је у моменту рушења прошао и дугогодишњи директор Ваљевског музеја, није ни застао, не осврћући се на сугестије присутних да реагује. Дао је образложење у пролазу, како он не може ништа или није надлежан. Какво чудо да човек који цео живот ради у музеју не каже ни реч, само прође. Вероватно није ни пратио оглас, обавештење у локалним новинама где се позивају заинтересоване организације и институције да дају примедбе и сугестије на пројекат уклањања (чак не пише рушења) војног комплекса. Да јесте знао би да није издато Решење које би требало бити објављено, такође - у истим новинама.

Нико од локалних челника се није јављао на телефон, а да ли је нешто предузео о томе говоре дела.
Ово је био хорор филм. Не вреди објашњења да то није срушио ни Турчин, ни Аустријанац, ни Немац, већ крштени Србин, Ваљевац, чији су преци подигли два устанка, где су главне битке вођене у Првом светском рату, где је центар збивања Великог рата управо било Ваљево, а у Ваљеву управо ова касарна, Седиште 17. пука Дринске дивизије који је први пробио солунски фронт 2016. год, био је најпознатији пук чувене Дринске дивизије, место где су столовали чувене Војводе Степа Степановић и Војвода Живојин Мишић, затим Павле Јуришић Штурм, Душан Пурић… Многи мали али духом и делом велики људи. Овде је умрла и Надежда Петровић уочи Васкрса 2015. године, а ове године за Велики Петак ушао багер да нам се стави до знања да је почело рушење, ко други него крштени Срби.

Напоменимо и то да је Заводу за заштиту споменика културе у Ваљеву, допис послат почетком месеца, упозоравајући их да одлагање може довести до катастрофалних последица остали су неумољиви, тачније директорка Ваљевског завода одуговлачила је да наложено јој потпише и спроведе у дело.
Да ли је случајно и то да је купац уговор потписао управо кад је Републички завод добио улаз у комплекс ради заштите, а онда ушао и без Решења о рушењу са багером у комплекс, опет пред вратима заштите, у петак поподне око 16 часова, када државни органи не раде?
Багер је и јутрос у 7 часова наставио рушење!
Напоменимо да унутар комплекса има капела-црква, као и гробови наших ратника и тифусара. Како су се овде лечили и ратни заробљеници, солидарност незабележена нигде у свету, велика је вероватноћа да и њихових гробова има у овом комплексу.
Израелски дипломата говорио о рату у Југославији, злочинима над Србима и Јеврејима, па бризнуо у плач! Снимак можете погледати ОВДЕ.
Извор: Србин.инфо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Славиша Ристић: Отераће ме с Косова само Вучићев потпис
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА