Најновије

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ: Проблеми у Србији - корупција и правосуђе!

Амерички Стејт департмент оценио је да су недостатак независности у правосуђу, корупција, мешање у приватност, трговина људима и насиље против припадника ЛГБТ заједнице највећи проблеми у остваривању људских права у Србији.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

У извештају о стању људских права у свету, амерички Стејт департмент подсетио је да су 2016. године одржани ванредни парламентарни избори, а 2017. председнички, уз оцене да су избори углавном били слободни, али да су током обе предизборне кампање фаворизовани провладини кандидати, преноси Глас Америке.  
Оцењује се и да је правни оквир за одштету жртава кршења људских права, почињених током '90-тих неадекватан, а да тужиоци за ратне злочине нису постигли велики напредак у тим случајевима.  
Влада Србије предузела је кораке да кривично гони званичнике, и у полицији и у влади, након што су злоупотребе разоткривене у јавности, истиче се у извештају, али и додаје да многи посматрачи верују да су бројни случајеви корупције, друштвеног и породичног насиља остали непријављени и некажњени.
Када је реч о стању људских права на Косову, издвајају се напади на новинаре, насиље над расељенима, припадницима етничких мањина и ЛГБТ заједнице, распрострањена корупција у влади, те недостатак независности у правосуђу. 
Стејт департмент подсећа да су избори, одржани на Косову у јуну, оцењени као фер и слободни, а да је дијалог о нормализацији односа Косова и Србије настављен уз прекиде, те да су се двојица председника сагласила да примене споразум из 2015. године о интеграцији судског система северног Косова у националне структуре.  
Стејт департмент наводи и да је влада предузела кораке да казни званичнике одговорне за злоупотребе, али да многи у опозицији, цивилном друштву и медијима верују да су високи званичници одговорни за корупцију и да за то нису кажњени.  
Прочитајте ОВДЕ с друге стране где се налази америчка спољња политика?
Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Четири нова центра за борбу против корупције и криминала у Србији.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА