Најновије

ИЗЕТБЕГОВИЋ: БиХ има право на море, обавестићемо ЕК шта ради Хрватска!

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да БиХ има право на море и да ће Сарајево о потезу Хрватске да обавести ЕК.

Бакир Изетбеговић (Фото: Јутјуб)

Он је то саопштио поводом потписивања уговора о изградњи Пељешког моста између "Хрватских цеста" и кинеског конзорцијума "China Road and Bridge Corporation".
"Председништво Босне и Херцеговине је 2007. године усвојило закључак и званичним актом затражило од Хрватске да заустави градњу Пељешког моста док се не реши отворено питање везано за идентификацију морске граничне црте и приступа Босне и Херцеговине отвореном мору, што је право које јој припада Конвенцијом Уједињених народа о праву мора", наводи се у саопштењу из Изетбеговићевог кабинета. 
Фена преноси да се у саопштењу "истиче да је Република Хрватска званично више пута о томе обавештена, поред осталог и писмом из 2009. тадашњег председавајућег Председништва Босне и Херцеговине Небојше Радмановића". 
Напомиње се да је "тај став потврдио прошле године Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, тражећи од Савета министара БиХ да Републици Хрватској упути ноту и затражи да се обуставе све активности на изградњи моста док се не постигне потпуна обострана сагласност". 
У Изетбеговићевом саопштењу се подсећа да су "власти Републике Хрватске такође крајем прошле године добиле писмо Европске комисије у којем су експлицитно упозорене да пре почетка градње Пељешког моста морају да реше спор са Босном и Херцеговином". 
"Упркос свим упозорењима, Република Хрватска је потписивањем уговора о изградњи моста наставила с имплементацијом спорног пројекта, а Босна и Херцеговина ће обавестити о томе Европску комисију, која финансира изградњу моста, и предузети друге кораке како би заштитила своје право које јој припада по Конвенцији УН о праву мора", закључује у саопштењу из кабинета Изетбеговића. 
У Дубровнику је данас потписан уговор о изградњи Пељешког моста између "Хрватских цеста" и кинеског конзорцијума "Цхина Роад анд Бридге Цорпоратион" и уговор за надзор градње са заједницом понуђача у којој су Институт ИГХ, Центар за организацију грађења и "Инвест инжењеринг". 
ХРТ је пренео да је хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио да очекује да се споразум изведе у року и омогући брзу реализацију пројекта у наредне три до четири године. 
"На тај начин решавамо стратешки питање повезаности овог дела Хрватске с остатком земље, добијамо велики инвестициони пројект, имамо конкретну видљивост нашег чланства у ЕУ, а отварамо дугорочна врата сарадње са Кином", казао је Пленковић. 
Он је додао да се мост гради и са пуним уважавањем БиХ. 
"Тако 55 метара висине омогућује пловни пут који функцију луке у Неуму омогућује на најквалитетнији могући начин допуштајући тиме сва права која БиХ има", казао је председник хрватске владе. 
Председник Управе "Хрватских цеста" Јосип Шкорић навео је да је мост дуг 2.440 метара и да је реч о јединственој конструкцији челика и бетона која мора да поднесе неповољне услове.
Прочитајте ОВДЕ зашто Милорад Додик каже да треба формирати комисију да утврди има ли производње оружја у Федерацији БиХ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пељешки мост - почиње градња без договора са БиХ.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА