Најновије

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ АМЕРИЧКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА: Гомила се оружје у Сирији, спремају се нови напади, а ево ко је на мети! (ВИДЕО)

Америчка обавештајна служба пажљиво прати теретне летове из Ирана у Сирију којима се, како претпостављају, допремају оружани системи снагама председника Сирије Башара ал Асада или чак самим иранским снагама стациониранима у тој земљи.

Рат у Сирији (Фото: Правда)

Неименовани амерички званичник тврди за Си Ен Ен да је било више тих летова и да Америка и Израел сумњају да је у Сирији превезено оружје које би могло евентуално да се користити против Израела. Ранији ирански транспорти оружја у Сирију нису били неуобичајени, али ови летови привукли су пажњу америчке обавештајне службе јер су уследили после недавних ракетних напада САД, Велике Британије и Француске на државу Сирију.
У међувремену је ескалирала и реторика између Ирана и Израела због иранске присутности на подручјима Сирије са којих могу да се изведу ракетни или ваздушни напади на Израел.
Почетком ове недеље на веб-страницама које прате глобални ваздушни саобраћај забележена су најмање два лета сиријских теретних авиона ИЛ-76 између Ирана и Сирије, а пажњу америчких обавештајаца привукли су и други летови на том простору, међу којима најмање један иранског теретног авиона.
Израелска војска је почетком априла погодила неколико циљева у Сирији, укључујући ваздушну базу Т4 у покрајини Хомс, где су смештене иранске противваздушне ракете и беспилотне летилице. Израел је и претходно нападао на положаје у Сирији, посебно у фебруару када је било погођено дванаест циљева, међу којима и четири која су била описана као “ирански положаји”. Ти напади догодили су се пошто су сиријске снаге обориле један израелски Ф-16 који је, према неким изворима, заправо оборио ирански дрон.
Америчка обавештајна служба оценила је да би израелски авиони могла бити срушени противваздушним ракетама, па постоје оправдане сумње да је у "сумњивим" летовима теретних авиона из Ирана допремљено још тог оружја, пише Си Ен Ен.
Један виши ирански безбедносни званичник изјавио је да ће Иран казнити Израел због недавних напада на базу Т4 у Хомсу. Али Шамкани, секретар иранског Врховног већа за националну безбедност и бивши министар одбране изјавио је да Израел још није схватио да је прошло време тзв. “hit-and-run” (Погоди и бриши!) војних операција и да ће Израел платити цену такве “глупости”.
“Када неки режим сматра да има право да циља снаге које се боре против терориста и то још у акцији изведеној уз намерну повреду ваздушног простора друге земље, тада исти мора бити свестан и последица које уз то иду”, рекао је Шамкани. Додао је да ће “агресор сигурно бити кажњен”, али да ће време, место и начин тог одговора зависити од воље Ирана.
Руско Министарство одбране саопштило је да су почетком месеца два израелска авиона Ф-15 испалила осам наводећих пројектила из либанског ваздуишног простора, усмерених на базу Т-4. У том је нападу, тврде Руси, убијено је неколико иранских војних саветника. Израелски званичници нису одговорили на те тврдње.
Зашто се Британија, ЕУ и САД уједињују против Русије? Шта се крије иза напада на Путина прочитајте ОВДЕ.
Извор: Си Ен Ен, Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА