Најновије

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР СКОТ ОПТУЖУЈЕ: Русија подржава екстремне струје у Србији, Босни и другим земљама

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот рекао је да не може да се говори о дугорочном решењу косовског чвора без директног договора између руководстава Београда и Приштине.

Кајл Скот (Фото: Јутјуб)

- То је наш циљ, то је циљ Бриселског дијалога уопште - рекао је Скот у интервјуу за Телеграф ТВ.

САД ће чинити оно што је у њиховој моћи, да сугерише и предложи ствари, или да смири ситуацију када је то потребно и где има утицај, рекао је он и истакао да ипак, "на крају крајева, то мора бити директан договор између Београда и Приштине".

Реално посматрати ситуацију


Скoт је истакао да у потпуности подржава Вучићеву иницијативу о унутрашњем дијалогу.

- И на Косову и у Србији треба разматрати ситуацију реално и доћи до компромиса, а то је могуће само ако се води отворени дијалог - каже он и додаје да не мисли само на дијалог између две стране већ и унутар сваког друштва.

- Шта су највећи интереси? Интереси су запошљавање и економски раст. И то ће доћи, када имате споразум и нормализацију односа. То је циљ.

Како је рекао, биће критика, биће их и у Приштини, али најважнији циљ и изазов свима јесте да превазиђу та политичка стања и да се понашају државнички.

Према Скоту, нема потребе да се у дијалог укључе САД, јер је дијалог који води ЕУ заједно са руководствима Београда и Приштине најбољи начин.

- Ако сви затраже од нас да се више укључимо, ми ћемо бити спремни. Али, мислимо да ЕУ обавља добар посао за сада, а ми само хоћемо да помогнемо - рекао је амбасадор САД.
 

Како да Балкан не буде "буре барута"

 


Упитан како да Балкан скине епитет бурета барута, амерички амбасадор каже да то зависи од лидера тог региона и да су, пре свега, одговорни политичари, који ће говорити о будућности, а не о прошлости.

- Не знам било ког разумног човека који би рекао да би пут министра Вулина у Јасеновац побољшао односе са Хрватском. Све стране треба да буду паметније. И Хрвати имају кривицу. Они треба да буду мало гласнији против свих израза прошлости који потичу из усташтва - сматра Скот.

То је њихова политика, то је ваша политика, али заједничка политика би требало да буде за мир, економски раст и интеграцију свих ових земаља у ЕУ, нагласио је Скот, додавши да то неће донети политизација питања.

Штетни утицај Русије

На констатацију да се често на Западу говори о штетном утицају Русије на Балкану и у Србији и на питање какав је његов утисак о томе, Скот каже да је америчка политика, од краја Хладног рата, била интеграција Русије у светске организације и институције, али да је, нажалост Русија ишла  другим путем.

Русија је ишла путем инвазије Грузије, признавања Јужне Осетије и Абхазије као независних држава, анексије Крима, помоћи снагама у Донбасу које праве проблеме, чак подржавају режиме као што је Асадов у Сирији када употребљава хемијско оружје, а , како је Скот рекао, "брутално су се мешали и у наше односе и изборе у Америци".

Према америчком амбасадору, на Балкану видимо исте проблеме.

- Ако је стратешки циљ да се уђе у ЕУ, питање је да ли је то у интересу Русије. Иако кажу да немају ништа против тога, нисам уверен да је то њихова политика - рекао је Скот.

Они подржавају екстремне елементе и у Србији, и у Босни, и у другим земљама, сматра Скот.

- Не видим позитиван утицај Русије у свету данас - истакао је амерички амбасадор.

За сада Србија је дефинисала своју политику онаквом каквом јесте и ми то морамо да прихватимо и да радимо заједно са Србијом.

Позитивни односи, али...

Упитан за будућност односа САД и Србије, Скот каже да су односи већ позитивни, али да могу бити још бољи.

- Наши односи су отворени, наше руке су пружене Србима и у мојим личним односима са Србима, ја сам увек видео пријатељство и гостопримство. Нема никаквих препрека за боље односе, што се нас тиче. Више зависи од Србије - рекао је Скот.

САД, како је рекао, не очекују да Србије уђе у НАТО јер је Србија неутрална земља и то је одлука Србије.

Упитан за мотив да предузећа из САД улажу у нашу земљу, Скат каже да америчка предузећа нису другачија од других српских или страних и да сви они желе да остваре профит.

Као прво, у Србији виде мало тржиште, али и тржиште које отвара врата за целу Европу. Друго, они у Србији виде радну снагу која је образована, говори стране језике, и то је велика предност. Треће, радна снага је доста јефтинија у односу на Немачку или Француску, навео је Скот.

Упитан шта треба још учинити како би се још више побољшала инвестициона клима у Србији, Скат каже да је потребан, пре свега, стабилност, економска, па и политичка.

100 година пријатељства


Скот је подсетио да САД ове године прослављају стогодишњицу од како се српска застава вијорила на Белој кући и другим јавним зградама широм Америке због пријатељства са Србијом.

У Другом светском рату Срби су спасавали америчке пилоте, на чему је Америка вечно захвална, а  и после рата, када је Коминтерна увела санкције Југославији, Америка је била ту да помогне Србији и целој Југославији, каже он.

Али, како је Скот навео, у деведестим годинама прошлог века "нисмо ми ишли другим путем, већ Слободан Милошевић".

Од краја Милошевићевог режима, од 2001. годиње па надаље, ми смо веома активни у нашем партнерству са Србијом, рекао је Скот и наводи да је упућено више од милијарду долара помоћи и то за оне области које су циљ Србије: интеграцију у Западну Европу, у европску инфраструктуру и у ЕУ.
Скот је навео да веома цени председника Вучића, којег сматра паметним човеком који жели да његовој земљи буде боље.

- Не могу да кажем да се слажемо по сваком питању, али имамо отворени дијалог, који је посвећен истом циљу, а то је интеграција Србије у ЕУ - закључио је Скот. Мирослав Лазански пише о томе зашто је Макрон пожурио у Трампов загрљај, више о томе прочитајтеОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА