Најновије

ЦЕНА КОРЕЈСКОГ УЈЕДИЊЕЊА: Ако до њега дође, Сеул ће морати дебело да одреши кесу!

Са економске стране уједињење много више одговарало Пјонгјангу него Сеулу, који има далеко већи буџет и друге економске показатеље, док је сама Јужна Кореја знатно развијенија од Северне.

Лидери обе Кореје (Фото: Јутјуб)

Каса с којим располаже Пјонгјанг износи око 28 милијарди долара, што је само делић јужнокорејског буџета од око 1.149 милијарди. 
 
Према проценама Јужне Кореје уколико би се одлучили за уједињење то би Сеул коштало око 500 милијарди долара за 20 година, како је 2014. године пренео британски Гардијан. Према писању Економиста ова цифра је ипак веома оптимистична.
 
Приликом уједињења немачка влада је потрошила више од 200 милијарди долара да подигне економију слабије развијене Источне Немачке, иако је била најразвијенија земља Источног блока.
 
Како аналитичари истичу бенефити Сеула у случају да се комунистички север отвори, били би у отварању нових тржишта и послова за јужнокорејске компаније, на шта указује и раст деоница појединих фирми југа у последњих неколико недеља. Ипак, у томе би се такмичила са компанијама из целог света, и нарочито Кине.
Прочитајте
ОВДЕ шта треба да се испуни да би Ким започео ликвидацију нуклеарног оружја.
 
Извор: Курир/Gardian/Economist

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА