Najnovije

PUTIN OTVARA KARTE: Znamo sve detalje! Provokacije u Siriji nisu tursko delo!

Prilikom današnjeg susreta sa glavnim urednicima najvećih listova i novinskih agencija u Rusiji, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin otkrio je da Rusija zna koje izveo provokaciju sa napadima udarnim bespilotnim letelicama na ruske vojne objekte u Siriji.

Vladimir Putin (Foto: Sinhua)

On je rekao i da je danas obavio telefonski razgovor sa Redžepom Tajipom Erdoganom i naglasio da Turska nema nikakve veze sa tim pokušajem napada: - Tamo su provokatori bili, ali to nisu bili Turci. Mi znamo ko je bio. Znamo i koliko je plaćeno za tu provokaciju. Napad na naše vojne objekte u Siriji bio je brižljivo isplaniran. Uostalom, znamo i gde su i kada predati (teroristima) ti dronovi. Znamo i koliko ih je predato. Ruski lider je naveo da su dronovi bili „našminkani“ tako da izgledaju kao da su ih pravili amateri: - U tim dronovima postoje elementi koji pripadaju visokim tehnologijama, a tiču se radiolokacije, navođenja na cilj i izbacivanja bombi. Putin je izneo da je pokušaj napada na avio-bazu Hmejmim bio provokacija sračunata na kvarenje odnosa između Rusije i njenih partnera - Turske i Irana. Ne izgovorivši da oni stoje iza napada, Putin je naglasio da normalizacija odnosa Moskve sa Vašingtonom ne zavisi od Moskve: - Zavisi prvenstveno od američke strane. Od toga hoće li SAD imati smelosti i zdravog razuma da shvate da je poboljšavanje odnosa sa Rusijom u interesu samih Sjedinjenih Država. Dok god to ne bude shvaćeno, u SAD će trajati pokušaji da se ruska karta koristi za unutarpolitičke igre. A to će pogoršavati odnose.

Novikov: Dronove su sklapali stručnjaci obučeni u zemljama koje proizvode dronove

Načelnik uprave u ruskom Generalštabu za dronove - general Aleksandar Novikov - danas je precizirao da su dronovi korišćeni za napad na baze Hmejmim i Tartus nosili eksploziv koji se proizvodi u više zemalja, uključujući Ukrajinu. Po njegovim rečima, u smesi je dominirao TEN koji je moćniji od heksogena: - Taj eksploziv se proizvodi i u Šostakinskom zavodu u Ukrajini i ne može se proizvoditi po podrumima, niti izvlačiti iz bombi. Svaki dron uključen u napad na Hmejmim nosio je po deset bombi sa po 400 grama eksploziva. Novikov je posebno ukazao da su se motori i akumulatori tih dronova mogli kupiti „na tržištu“, ali je za njihovo sklapanje bilo potrebno znanje i iskustvo. Očito je da su u tome učestvovali stručnjaci obučeni u zemljama koje proizvode dronove. Kako je na istoj konferenciji Putin prokomentarisao američko mešanje u predstojeće ruske izbore, pročitajte OVDE. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA