Najnovije

SRAMNA PETICIJA: Traže ukidanje vlasništva SPC nad manastirima i crkvama u Crnoj Gori (FOTO)

Jedna grupa građana pokrenula je peticiju za ukidanje vlasništva Srpske pravoslavne crkve nad crnogorskim manastirima i crkvama pokrenuta je na stranici peticija24.com.

Manastir Ostrog (Foto: ostrog.co)

U opisu peticije stoji nezavisna i međunarodno priznata Kraljevina Crna Gora je 1918. godine okupirana i aneksirana od Srbije.

Foto: printskrin „Suprotno međunarodnom pravu, ugovorima, običajnim pravnim pravilima i moralu, kao i normama crnogorskog Ustava i zakona, tada je prestala da postoji samostalna država Crna Gora. Nakon toga, pored ostalog, vladajući krugovi Kraljevstva SHS pristupili su i realizaciji projekta uspostavljanja Srpske patrijaršije. Tada je i pokrenut postupak ukidanja autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve. On je sproveden bez legitimiteta, na način suprotan normama Ustava Crne Gore (1905), tada još uvek formalno – pravno punovažnog, te Ustava Svetoga sinoda Crnogorske pravoslavne crkve (1903), koji je u to vreme, takođe, bio na snazi“ navedeno je u opisu peticije. Nije tajna da je ovaj sramni pokušaj napada na Srpsku pravoslavnu crkvu proistekao iz samoprozvane NVO Crnogorske pravoslavne crkve. A šta je patrijarh Irinej rekao o glasinama o podeli unutar SPC, pogledajte OVDE. Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Streljanje sveštenika SPC u Crnoj Gori 1945.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA