Najnovije

"OVDE ĆE POČETI TREĆI SVETSKI RAT": Skoro sve svetske sile imaju vojnu bazu u maloj državi za koju većina nikad nije čula

Najveći broj stranih vojnih baza na svetu koncentrisan je na maloj površini jedne afričke države - DŽibutija.

Američka vojska (Foto: army.mil)

Ova mala država površine je 23.200 kilometara kvadratna i jedna je od najmanjih zemlja ovog velikog kontinenta, sa manje od jednog miliona stanovnika.
DŽibuti je bivša francuska kolonija, pa nije ni čudo šta Francuska i dalje ima nekoliko vojnih baza u toj zemlji. Međutim, tamo već neko vreme svoje baze imaju i SAD, kao i pojedine evropske i azijske države, a grade se i nove.
Nakon terorističkih napada 11. septembra, Sjedinjene Države su na DŽibutiju osnovale Kamp Lemonijer - svoju jedinu trajnu vojnu instalaciju u Africi - kako bi se borile protiv terorističkih pretnji u Jemenu i na Rogu Afrike.
Italijani takođe imaju svoju bazu, dok su vojnici iz Nemačke i Španije česti gosti Francuza.
Svoju bazu je u DŽibutiju izgradio i Japan i to je njegova prvaprekomorska vojna baza. Prošlog leta je i Kina učinila isto, a sada Japan planira da svoju bazu proširi kako bi se suprotstavio rastućem uticaju Kine.
U toku je izgradnja i baza još jedne moćne i bogate zemlje - Saudijske Arabije.
Postoje i glasine da i Indija razmatra da i ona za sebe uzme deo ovog "najskupljeg vojnog imanja na svetu"
Ukoliko se to desi, onda će gotovo svaka velika svetska sila, osim Rusije, imati svoju bazu u DŽibutiju.
Bruno Makaeš, portugalski političar i naučnik je napisao tekst o DŽibutiju za list "Politiko" u okviru serijala tekstova "Ratovi koji dolaze".
- Ovde će početi Treći svetski rat - rekao je on.
On je opisao svoju posetu DŽibutiju gde je video kineske i američke vojnike kako koriste svaku priliku da fotografišu rivalsku vojnu opremu i logistiku.
- Pukovnik Bogore, vrhovni komandant obalske straže DŽibutija, rekao mi je da je morao da uvede red nakon što su kineski mornari stalno slikali neadozvoljene fotografije američkog broda razarača - rekao je Makaeš.

Zašto baš DŽibuti?

Ova država se nalazi na Rogu Afrike, blizu konfliktnih zona u Africi i na Bliskom istoku. Vojni udari iz DŽibutija mogu da stignu do Somalije, Sudana, Jemena, Sirije i Iraka za nekoliko minuta.
DŽibuti se nalazi i blizu Sueckom kanalu, jednom od najprometnijih vodenih puteva i čestoj meti pirata. Nekoliko država rukovodi svojim antipiratskim operacijama iz DŽibutija. Zemlja ima i granicu sa Somalijom, jednim od glavnih centara regionalih pirata.

Šta ako dođe do rata između zemalja sa bazama na DŽibutiju?

Odgovor na ovo pitanje nije jasan, a mnogo toga će zavisiti od prirode potencijalnog konflikta. Ukoliko Indija zaista otvori vojnu bazu u DŽibutiju, svaki budući mogući konflikt bi se momentalno raširio na tu teritoriju, jer je DŽibuti od izuzetnog značaja za Kinu naročito da bi mogla da "okruži" Indiju.
U scenariju konflikta između SAD i Kine u Južnom kineskom moru, njihove baze u DŽibutiju bi sigurno bile stavljene u stanje uzbune, ali bi mogle i da ostanu sa strane.
Jedna od mogućnosti je i da zaraćene države izaberu upravo DŽibuti kao poprište ograničenog sukoba. Svaki teritorijalni spor između Kine i Japana je toliko opterećen opasnošću da je moguće da će dve zemlje pre želeti da se obračunaju daleko u Africi.
Izgleda da jedna nedavna epizoda potvrđuje ovo tumačenje: Kao što je otkriveno u jednom tekstu u zvaničnom listu kineskog Vrhovnog tužioca, prošle godine japanski brodski brod je poslao ronioce da i špijuniraju kineski ratni brod u vreme kada su oba broda pristajala u DŽibutiju.
U prošlom veku konflikti su bili pažljivo organizovani uz jasne granice i sfere uticaja, ali danas, globalizacija je uticala na to da se rivali nalaze veoma blizu jedni drugima - a DŽibuti je savršena slika ovog novog sveta, gde su velike sile prisiljene da dele isti prostor. Rusi demonstrirali nezapamćenu nadmoć prema „đubrištu“ s neba. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA