Najnovije

TILERSON GLASNO I JASNO: Ostajemo u Siriji! Asad mora do ode, a Rusi da sarađuju sa SAD! (VIDEO)

Za SAD je važno da zadrže prisustvo u Siriji kako bi „pomogle okončanju konflikta“, izjavio je američki državni sekretar Reks Tilerson.

Za nove američke ratne pustolovine: Kondoliza Rajs i Reks Tilerson (Foto: JuTjub, Pravda)

- Za nacionalne interese Sjedinjenih Američkih Država važno je da se zadrži vojno i diplomatsko prisustvo u Siriji kako bi se pomoglo da se završi sukob u ovoj zemlji, rekao je Tilerson govoreći na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji. - SAD će zadržati vojno prisustvo u Siriji sa fokusom da se Islamska država (ID) ne pojavi ponovo. Naše prisustvo zasnivaće se na određenim uslovima, istakao je Tilerson u razgovoru koji je vodila Kondoliza Rajs. - ID je već jednom nogom u grobu i naše vojno prisustvo je potrebno sve dok on ne bude konačno uništen, dodao je Tilerson. Tilerson je istakao da Sjedinjene Američke Države smatraju da će samo odlazak sirijskog predsednika Bašara el Asada stvoriti uslove za mir u Siriji. On je dodao da je Sjedinjenim Američkim Državama potrebna saradnja sa Rusijom u zoni deeskalacije u jugozapadnoj Siriji. Prema njegovim rečima, zona koju su u julu formirale Rusija, SAD i Jordan dobro funkcioniše i dan-danas. - Potrebno nam je da Rusija nastavi da sarađuje sa Sjedinjenim Američkim Državama i Jordanom na implementaciji područja deeskalacije. Ako to bude tako, prekid vojnih dejstava između režima i opozicije stvoriće bezbedne uslove za pružanje humanitarne pomoći, stvoriti uslove za siguran povratak izbeglica i interno raseljenih lica i omogućiti sirijskom narodu da započne izgradnju zemlje uništene u sukobu, naglasio je Tilerson i dodao da SAD smatraju da je neophodno da se zone deeskalacije u Siriji prošire.  Ova poslednja izjava Reksa Tilersona naročito se može nazvati provokativnom, imajući u vidu poslednju objavu ruskog Ministarstva spoljnih poslova koja se tiče teritorije na jordanskoj granici koju kontroliše SAD i kampa Rukban, u kom amerikanci praktično kao taoce drže oko 80.000 intrno raseljenih lica, koja žele da se vrate svojim domovima, a u kom se vrši preobuka velikog broja terorista Islamske države proteranih iz Deir Ez Zora i Homsa. Ruske specijalne jedinice koje obezbeđuju prostor oko teriorije pod kontrolom SAD-a izrazile su spremnost da oslobode civile iz izbegličkog kampa. Više o tome pročitajte OVDE. Izvor: rs.sputniknews.com, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Tilerson je juče odbacio rusko-kineski mirovni plan za Korejsko poluostrvo i umesto toga uputio pretnje ruskim i kineskim brodovima:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA