Najnovije

MOGUĆE POMIRENJE? Kim ponudio "maslinovu grančicu", Južna Koreja pozvala na pregovore

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Čo Mjong-gjon predložio je danas da se iduće nedelje u pograničnom selu Panmundžom održe pregovori na visokom nivou s vladom Severne Koreje, a ta ponuda je usledila nakon što je Pjongjang nagovestio moguć dijalog, iako ostaje pri svojim nuklearnim ambicijama.

Mun DŽae In, južnokorejski predsednik (Foto: Jutjub)

Ministar Čo je na konferenciji za novinare izrazio očekivanje da se dve Koreje fokusiraju na pitanje učešća severnokorejske delegacije na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, koje počinju sledećeg meseca, tokom pregovora koji bi, prema njegovom predlogu, mogli da budu održani 9. januara, prenosi Rojters.
- Nadamo se da Jug i Sever mogu da sednu i da licem u lice diskutuju o učešću severnokorejske delegacije na Igrama, kao i o drugim pitanjima od zajedničke važnosti za unapređenje korejskih veza - rekao je ministar za ujedinjenje Čo Mjong-gjon, prenosi BiBiSi.
Ministar Čo je predložio sastanak u Panmundžomu, takozvanom "selu primirja". Selo se nalazi u dobro čuvanoj demilitarisanoj zoni, gde su dve Koreje imale i ranije razgovore.
U međuvremenu, južnokorejski predsednik Mun-DŽae In danas je izjavio da je poboljšanje odnosa između dve Koreje povezano s rešavanjem pitanja severnokorejskog nuklearnog programa, prenosi britanska agencija.
Mun je, na sastanku Kabineta, zatražio od ministarstava za ujedinjenje i sport da brzo uspostave mere kako bi se obezbedilo učešće Severne Koreje na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.
Severnokorejski lider Kim DŽong-Un rekao je juče, u svom novogodišnjem obraćanju, da je "otvoren za dijalog" sa Seulom i da postoji mogućnost da sportisti iz Severne Koreje učestvuju na Zimskim olimpijskim igrama.
Istovremeno je, međutim, naglasio da je Severna Koreja nuklearna sila.
Hoće li do susreta doći, još se ne zna. Čeka se odgovor Severne Koreje, ali sve bi se trebalo znati najdalje kroz nekoliko dana. Zimske olimpijske igre u Pjongčangu počinju 9. februara.
Da li je ova godina godina nuklearnog rata? Pročitajte OVDE koja su to sve svetska žarišta.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

A pre mesec dana su ih upozoravali...

Bonus video

"Kroz prozor U Svet" - Granica Severne i Juzne Koreje, najopasnije mesto na svetu
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA