Najnovije

POTPISAN SPORAZUM O IZBORNIM USLOVIMA: Evo kada će se održati izbori

U Skupštini Srbije potpisan je Sporazum o unaprednju uslova za održavanje izbora. Sporazum su potpisali predsednik Skupštine Ivica Dačić i predstavnici stranaka koje su bile u Radnoj grupi za međustranački dijalog.

Izbori (Foto: Jutjub)

Potpisnici sporazuma su Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i sedam opozicionih stranaka koje su bile u Radnoj grupi za međustranački dijalog, Dveri, DS S, POKS, Zavetnici, Srpska radikalna stranka, Zdrava Srbija, Dosta je bilo, odnosno njihovi predstavnici Boško Obradović, Dejan Šulkić, Žika Gojković, Milica Đurđević Stamenkovski, Aleksandar Šešelj, Miloljub Albijanić, Saša Radulović.

Sporazum se, kako je ranije rečeno, odnosi na izborno zakonodavstvo, zatim na sam izborni proces, kao što je podnošenje lista i prikupljanje potpisa, na kontrolu biračkog spiska i samog dana glasanja i rezultate, kao i na pitanje medija, izveštavanje javnog servisa i finansiranja kampanje.

Učesnici su preneli da je u sporazumu definisano da će izbori održati 3. aprila 2022. godine, da će predsednički izbori biti rapisani 3. marta, a parlamentarni 15. februara.

Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog završenog posla, navodeći da sigurno neće svi biti u potpunosti zadovoljni, ali je, kaže, generalno dijalog ostvario svoj cilj.

Kazao je i da su razgovori vođeni o otvorenim i spornim pitanjima i da je ustanoveljna praksa da se sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem razgovara i o drugim pitanima, kao što su pitanje KiM i Republika Srpska.

"Ostvarili smo značajne pomake u dogovoru kada je reč o poboljšanju izbornih uslova, da se time otkloni svaka mogućnost da to bude alibi bilo kome za optužbe na račun Srbije, te da se steknu uslovi da se izbori održe u fer atmosferi", rekao je Dačić ocenivši da je postignut značajan rezultat.

Rekao je i da su ostvarena značajna poboljšanja i preciziranje normi koje će dovesti do toga da proceš prikupljanja potpisa bude lakši, kao i kontrola izbora, odnosno provera eventualnih neregulrnosti.

Kada je reč o medijima, Dačić je kazao da će javni servis imati Pravilnik, a ostali mediji preporuke da poštuju demokratske principe i da pozivaju sve političke opcije da se predstave, bez namere da se utiče na uređivačku politiku.

"Tu je deo koji se tiče finansiranja kampanje, funkcionerske kampanje…", rekao je Dačić i dodao da će se dijalog nastvaiti i posle izbora kada će se razgovarati o izbornom sistemu, uvođenju elektronskog glasanja I slično.

Istakao je da će sve stranke, odnosno i one koje nisu potpisale sporazum moći da koriste njegove benefite.

"Želja nam je da izbori budu demokratski i da se otkloni svaka mogućnost da bilo ko baca ljagu na Srbiju", rekao je Dačić.

Stamenkovski: Izbori 3. aprila

Predstavnica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je danas da je Sporazumom o izbornim uslovima definisano da će izbori biti održani 3.aprila.

Đurđević Stamenkovski je kazala da će izbori za predsednika Republike biti raspisani 3.marta, a parlamentarni 15. februara.

Ona je čestitala svima na postignutom sporazumu, ukazujući da se opozicija nije borila za sebe već za kvalitetniju političku scenu i za one građane koji su sumnjali gde će otići njihov glas.

"Zavetnici su pristupili odgovorno i temeljno i u dobroj veri da će sporazum biti implementiran u praksi. Najvažnije je da smo poslali poruku da svako može da iznese svoje političke stavove, a da ne bude diskriminisam i cenzurisan", rekla je ona.

 Lider ĐB Saša Radulović rekao je da sporazum donosi to da će izborna krađa biti teža, a njeno otkrivanje lakše.

"Postignuti su značajni pomaci u kontroli izbornog procesa, ali ne i u oblasti medija koliko smo se nadali", rekao je Radulović.

Obradović:  Ima poboljšanja, ali daleko smo od poštenih izbora

Lider Dveri Boško Obradović rekao je nakon potpisivanja Sporazuma o izbornim uslovima u Skupštini Srbije da ne deli entuzijazam i oduševljenje potpisanim sporazumom, ali je ocenio da ima određenih konkretnih poboljšanja izbornih uslova.

"Ali smo daleko od slobodnih i poštenih izbora. Mnogo važnije biće kako će izgledati primena i na tome ćemo raditi", rekao je Obradović na konferenciji za novinare.

On je naveo da će Dveri delegirati predstavnike u svim telima koji se formiraju, od Radne grupe za proveru biračkog spiska, do kontrolnog tela koje će pratiti implementaciju sporazuma i kompletan izborni proces.

"Za mene je važno što je vlast potpisujući sporazum priznala da uslovi prošle godine nisu bili kako treba", rekao je Obradović.

Precizirao je da se u sporazumu navodi da će RTS i RTV imati svoj program u smislu statusa opozicije, da će imati svoje pravilnike, a da će ostali emiteri u narednih 15 dana dostaviti planove.

Formira se Radna grupa za proveru biračkog spiska, smanjen je broj potpisa za pokrajinske i lokalne izbore, biće izdvojene veće finansije za učesnike na izborima, biće ukinuto jemstvo za dobijanje finansija, a funkcionerska kampanja neće biti moguća deset dana pre izbora.

Dodao je da će biti velikih pomaka u radu RIK-a u kojem će, kaže, opozicija imati svoje predstavnike.

Predloge za članove Privremenog nadzornog tela dale 4 stranke

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić izjavio je da su do sada četiri opozicione stranke predložile svoje predstavnike za članove Privremenog nadzornog tela za medije, čije je formiranje dogovoreno tokom međustranačkog dijaloga sa evroparlamentarcima.

Gostujući na televiziji Tanjug, Dačić je podsetio da je dijalog sa evroparlamentarcima završen tako što je dat predlog mera među kojima su glavne formiranje Privremenog nadzornog tela za medije u kojem će biti po šest predstavnika REM-a i opozicije, kao i proširenje Republičke izborne komisije sa šest članova i šest zamenika iz opozicije.

Time je, naveo je Dačić, napravljen pomak jer to uopšte nije predviđeno zakonom.

"Moramo da izmenimo zakon da bismo za ove izbore učinili ustupak u smislu da svi budu unutra i da mogu da kontrolišu izbore", rekao je Dačić.

Kada je reč o formiranju Privremenog nadzornog tela za medije, Dačić je rekao:

"Imamo četiri predloga, jedna stranka je predložila dvojicu što znači da ima pet, ali treba šest", rekao je Dačić.

Dačić je, inače, juče razgovarao sa predstavnicima Evropskog paralamenta, kofasilitatorima u međustranačkom dijalogu Vladimirom Bilčikom, Tanjom Fajon, Edvardom Kukanom i Knutom Flekenštajnom koje je informisao o aktivnostima koje se preduzimaju na sprovođenju mera koje su dogovorene tokom međustranačkog dijaloga 17-18. septembra.

Dogovoreno je da se rok za prijavu kandidata za članove Privremenog nadzornog tela produži do ponedeljka 1. novembra, a da se sutradan održi novi sastanak kofasilitatora na kojem će biti izabrani članovi tog tela.

"Juče sam imao telefonski razgovor sa evroparlamentarcima i dogovorili smo se da do ponedeljka pozovemo, ja i danas pozivam opozicione stranke da daju svoje predstavnike da bismo u utorak mogli zajedno da definišemo tih šestoro ljudi kako bi oni mogli da krenu da rade", dodao je Dačić.

O intenziviranju učenja ratnih iskustava u Vojsci Srbije pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug/RTV

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA