Najnovije

PUTINOVO ORUŽJE ZA SMAK SVETA: Status-6, torpedo naoružan nuklearnom bojevom glavom od kojeg Amerikanci strepe (VIDEO)

Tajni dokumenti o nuklearnoj pripremljenosti američke vojske nedavno su iscureli u javnost i, prema svemu sudeći, pokazuju da je administracija Donalda Trampa potpuno uverena da Rusi grade opasno novo oružje.

Šojgu i Putin (Foto: RIA)

- Rusi razvijaju i grade nove nuklearne bojeve glave i lansere - piše u tajnim dokumentima gde dodaju da ti sistem uključuju "novi interkontinentalni autonomni torpedo naoružan nuklearnom bojevom glavom", piše Express.hr.
Detalji tog plana primećeni su u emisiji ruske državne televizije tokom prenosa sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i šefova vojnih rodova tokom novembra 2015. godine.
Snimci su pokazali planove za podmornicu koja bi mogla putovati gotovo 1.000 kilometara brzinom od 100 čvorova pod vodom i detonirati termonuklearno oružje megatonske klase kako bi se stvorilo "široko područje radioaktivnog onečišćenja".
Podmornica je dizajnirana da "uništi važna ekonomska postrojenja neprijatelja u obalnim područjima i uzrokuje štetu na kopnu stvaranjem širokog područja radioaktivne kontaminacije, čime ih dugoročno čini neupotrebljivim za vojnu, ekonomsku ili drugu aktivnost" izveštava Bi Bi Si.
Od tada, mnogi su osporili ideju da će Rusija graditi takav sistem. Ipak, nacrt Trampovih nuklearnih aktivnosti koji je procureo u javnost ukazuje da američka vlada na svojim najvišim nivoima veruje da je torpedo, poznat kao "okeanski višenamenski Status-6 sistem", stvaran.
DŽefri Levis, vodeći akademik za nuklearna pitanja, brzo je dao Status-6 naziv: "Putinov stroj za smak sveta".
Ne samo da bi oružje moglo uništiti ogromno područje snagom potencijalno 100 puta većom od bombe koja je pala na Hirošimu 1945. godine, već može ostaviti i dugoročni radioaktivni otpad.
Levis je opisao oružje kao totalnu i apsurdnu ludost. Pre je rekao "Biznis Insajderu" da je ideja "duboko, duboko, duboko nemoralna" i da SAD nikada ni ne razmatra gradnju takvog oružja za nuklearni arsenal.
Kada su planovi za Status-6 izbili u javnost 2015. godine, Institut Brukings okarakterisalo je njihovu pojavu na TV-u namernim pokazivanjem vojnih mogućnosti, a ne traljavim radom visokih ruskih vojnih dužnika.
Nuklearno oružje upotrebljeno je tačno dva puta u borbi - oba puta od strane SAD-a, a oba su puta leteli avionom preko uglavnom nezaštićenog japanskog aerodroma na kraju Drugog svetskog rata. Nikakva interkontinentalna balistička raketa, podmornica, ili bombarderi dugog dometa ili krstareće rakete nikada nisu isporučili nuklearno oružje ispaljeno u ratu.

Torpedo sudnjeg dana

Smrtonosni torpedo prema ruskim medijima zamiljen kao “ robotska mini-podmornica“, sposobna da dostigne brzinu od 185 km/č i izbegne praćenje. Torpedo bi prema procenama mogao da izazove cunami visine 500 metara i prodre 1500km u teritoriju SAD uništavajući momentalno sve priobalne gradove i stanovništvo.
Ovo oržuje je zamišljeno u cilju totalnog uništnja protivničke žive sile, odbrane i infrastrukture, osim silovitog udara koji bi zbrisao najmanje četvrtinu SAD, intenzivno zračenje onemogućilo bi bilo kakav život na pogođenom području.
Zbog toga ovo oružje u Rusiji nazivaju “Torpedo Sudnjeg dana“ i njegova primarna svrha bi bila isključivo kao oružje odmaze u slučaju eventualnog nuklearnog udara na Rusiju.
Zašto se Amerika plaši ruskog S-400 pogledajte OVDE. Izvor: Pravda, Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA