Najnovije

TREĆI DAN TURSKE INVAZIJE NA AFRIN: "Maslinova grančica" osvaja sela, Kurdi tvrde da su potisnuli Turke preko granice (VIDEO/MAPA)

Trećeg dana invazije na sirijski kanton Afrin, koji kontrolišu Kurdi, nastavljeno je napredovanje turskih snaga. Turci su saopštili da su zauzeli 9 sela od Kurda i napredovali 7,5 kilometara u dubinu teritorije Sirije.

Turski vojni konvoj u Siriji (Foto: Jutjub)

Prema navodima turske strane, u opracijama "Maslinova grančica"  učestvuje 6.500 turskih vojnika, ali podršku daju i snage tzv. Slobodne sirijske armije koje su proturski orijentisane. Kurdi tvrde da su uništili još dva turska tenka, ali kao i u poredhodnim slušajevima te tvrdnje nisu potvrđene. Postoje i neslaganja oko toga šta su Turci zauzeli u Siriji jer Kurdi tvrde da su se turske snage povuke iz svih sela koja su predhodno osvojili. Kurdi takođe tvrde da su ubili 10 turskih vojnika i 20 pripadnika tzv. SSA. Sa druge strane Turci su objavili video snimke iz osvojenih naselja u kantonu Afrin.

Turske vlasti navode da je cilj operacija pojačati ontrolu graničnog pojasa kako bi se sprečili upadi kurdskih terorista na teritoriju Turske, sprečavanje Kurda da izbiju na Mediteran, omogućavanje civilima da se vrate na teritorije sa kojih su ih proterali Kurdi, pomoć tzv. SSA itd. Erdogan je ranije izjavio da je plan Turske da stvori zaštitni pojas od 30 kilometara unutar teritorije Sirije. Kako je uništen konvoj Sudanaca u ustinji Midi u Jemenu pogledajte OVDE. Šta se dešava u kotlu južno od Abu Dahura pogledajte OVDE Izvor: Prvda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA