Najnovije

OVAKO STOJE STVARI: Lavrov objasnio Tilersonu ko odlučuje o budućnsti Sirije i Koreje!

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Reks Tilerson razgovarali su telefonom o Siriji, situaciji na severu te zemlje, pripremama za sastanak sirijskih strana u Beču i Kongresu nacionalnog dijaloga u Sočiju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Lavrov - Tilerson (Ilustracija: Pravda)

Kako se navodi u saopštenju ruskog Ministrastva inostranih poslova, razmatrane su mogućnosti rešavanja sukoba u Siriji, uključujući i tok operacije u severnim regionima, kao i o pripremama za sastanak sukobljenih sirijskih strana u Beču i Kongres sirijskog nacionalnog dijaloga u Sočiju. Više detalja o Kongresu u Sočiju, koji će po prvi put okupiti sve sukobljene strane u Siriji, pročitajte OVDE. Lavrov je tom prilikom naglasio da samo Sirijci imaju pravo da odrede budućnost svoje zemlje, navodi se u saopštenju Ministarstva.

O situaciji na Korejskom poluostrvu

Razgovarajući o situaciji na Korejskom poluostrvu, Lavrov i Tilerson su istakli da Pjongjang mora strogo da poštuje zahteve Saveta bezbednosti UN. "Šefovi diplomatija su izrazili zajedničko mišljenje da Severna Koreja treba striktno da poštuje zahteve Saveta bezbednosti UN, koji je više puta osuđivao nuklearne probe i lansiranje raketa", navodi se u saopštenju. Takođe, napominje se i da je Lavrov ponovo upozorio na eskalaciju napetosti na Korejskom poluostrvu, kojoj vodi agresivna retorika prema Severnoj Koreji, uključujući i formiranje blokova usmerenih protiv nje i pretnju morske blokade. "Ministar je skrenuo pažnju na spremnost za dijalog koju je pokazao Pjongjang i pozvao na rešavanje protivrečnosti isključivo diplomatskim putevima, uzimajući u obzir rusko-kineske inicijative", dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Neuseli društveni inžinjering

Ranije danas, na 26. Međunarodnom božićnom obrazovnom predavanju, Sergej Lavrov se osvrnuo i na pitanja Sirije i Donbasa. Zahvaljujući pomoći Moskve omogućen je poraz terorističke grupe Islamska država (ID) u Siriji, očuvana je državnost te zemlje i stvoreni su uslovi za pronalaženje stvarnog političkog rešenja u Siriji, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. - Danas situacija u toj nesrećnoj zemlji počinje postepeno da se poboljšava. Zahvaljujući akcijama ruskih oružanih snaga, koje su podržane aktivnim diplomatskim naporima, bilo je moguće poraziti ID u Siriji, očuvati sirijsku državnost i stvoriti preduslove za rešavanje humanitarnih problema i nalaženje realnog političkog rešenja na osnovu Rezolucije 2254 Saveta bezbednosti UN, istakao je Lavrov . Rusija će nastaviti da promoviše političko rešenje za krize i sukobe na Bliskom istoku, dodao je Lavrov. Prema njegovim rečima, na primeru Bliskog istoka i Severne Afrike vidimo do čega dovodi neodgovoran "društveni inženjering". Govoreći o Donbasu, Lavrov je istakao da pristalice vojnog rešenja konflikta u tom regionu žele da precrtaju Minski sporazum. On je podsetio da je puna podrška realizaciji tog sporazuma jedini put za rešavanje unutrašnje ukrajinske krize. - Glavna prepreka na tom putu je kijevska "partija rata", koja želi da sahrani Minski sporazum i koja povlađuje ekstremistima, objavivši blokadu Donbasa i donevši u Vrhovnoj radi zakon kojim se opravdava vojno rešenje unutrašnje ukrajinske krize, naglasio je Lavrov. Kako je Lavrov sasuo u lice Nemcima o stalnom svanjivanju krivice na Ruse i Srbe, ročitajte OVDE. Izvor: rs.sputniknews.com, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

(TITLOVANO) Kad Lavrov podseća Tilersona na bombardovanje Jugoslavije:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA