Najnovije

LAZANSKI: Ako neko krene da zauzme sever Kosova, naša vojska za tri sata izlazi na most na Ibru!

Srbija je apsolutno sposobna i spremna da u svakom trenutku odbrani Srbe na Kosovu i da spreči novi pogrom svog naroda. Ako bilo ko - u Prištini, Briselu ili Vašingtonu - razmišlja da na silu zauzme severni deo pokrajine i protera Srbe koji su tamo apsolutna većina, taj bi morao da zna da naša vojska za samo tri sata može da dođe do severne Kosovske Mitrovice i izađe na most na Ibru!

Lazanski (Foto: Jutjub)

Ovo u razgovoru za Informer poručuje vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski. On ističe da svaka ozbiljna država, pa i Srbija, ima unapred razrađene planove za momentalno reagovanje u kriznim situacijama.

Odlučno na pretnje

Naša država i vojska su, kaže Lazanski, potpuno spremne za hitne intervencije.
- Naš Generalštab sigurno ima razrađene planove za svaku potencijalnu opasnost, pa i za eventualnu krizu na Kosovu. Sa tim planovima se, naravno, nikada ne izlazi u javnost. Siguran sam da bi u slučaju bilo kakve opasnosti na severu pokrajine naša vojska mogla da reaguje za tri, maksimalno četiri sata! Sve, naravno, zavisi od temeljne procene političkog rukovodstva šta je najadekvatnija mera u određenim okolnostima. Sam predsednik Vučić rekao je da nikome i nikada neće dozvoliti novi egzodus srpskog naroda. Albanci, dakle, odlično znaju da sa našom zemljom više ne mogu nekažnjeno da se igraju... - navodi Lazanski.
On dodaje da su posle ubistva Olivera Ivanovića na Kosovu ponovo oživele ideje nasilnog zauzimanja severa, ali da je Vučić svojom posetom južnoj pokrajini jasno stavio do znanja Prištini da na takav scenario mogu da zaborave.
- Priština nesumnjivo ima ambiciju da svojim represivnim aparatom zaposedne i sever Kosova. Opsesija im je da sever kompletno stave pod svoju kontrolu. Potpuno je tačno da su oni hteli da iskoriste Ivanovićevo ubistvo kako bi se jedinice ROSU našle na severu Kosova. Koristi se svaka prilika da bi se specijalne policijske ili parapolicijske snage iz Prištine našle na severu... - ističe Lazanski.
Da je naša zemlja spremna da u svakom trenutku reaguje i spreči bilo kakav napad na Srbe, što ima pravo i prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, smatraju i drugi sagovornici.
Bezbednosni stručnjak Milan Petrić kaže da treba imati puno poverenje u našu vojsku i policijske snage, uprkos opasnim planovima Albanaca.
- Pojedinci sa Kosova odavno imaju želju da realizuju plan "velike Albanije". NJihove nedavne izjave govore o planu da prodru čak do Niša. Ipak, nemaju oni kapacitete da to i ostvare, ni vojne ni brojčane. 
NJihov napad na nas 1999. oslanjao se na logističku i vazdušnu podršku NATO. Takođe, naše bezbednosne službe već imaju nekoliko razrađenih scenarija preventivnog delovanja. Na kraju, takav potez Albanaca u trenutnoj situaciji samo bi razotkrio njihovo pravo lice i ceo svet bi napokon osudio takav napad i morao bi da stane na srpsku stranu - napominje Petrić.

Spremni na sve

Miroslav Bjegović, dekan fakulteta za bezbednost "Edukons" upozorava, međutim, da je Priština spremna da po svaku cenu zauzme sever Kosova:
- Ne bi se oni libili ni terorističkih akata ni oduzimanja nevinih ljudskih života. Onda bi za to okrivili srpsku stranu i iznudili povod i odobrenje međunarodne zajednice da ROSU uđe na sever Kosova. Međutim, prištinska vlada je trenutno svesna da bez Euleksa i Kfora nisu u stanju da ostvare taj cilj. Oni znaju koliko je Srbija vojno jaka i da je njeno rukovodstvo spremno da odlučno zaštiti svoju teritoriju... Ipak, nemojte sumnjati, kada procene da su dovoljno jaki i kada dobiju mig iz EU ili SAD, sigurno će napasti!

'Dojče vele': Zašto Berlin ćuti o ubistvu Ivanovića?

Državni sekretar u nemačkom ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rot govorio je za "Dojče vele" o ubistvu Olivera Ivanovića i poručio da "EU mora jasno da pokaže da joj nije svejedno kakva će biti budućnost Zapadnog Balkana".
Upitan zašto su izostale reakcije Berlina povodom ubistva lidera SDP, Rot je poručio da je to bio zadatak EU, a ne Nemačke (!?!).
Lazanski tvrdi da CIA štiti OVK. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Miroslav Lazanski i bitka za Košare
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA