Najnovije

Dvostruki aršini Vašingtona jer ne čini ništa da zaštiti Afrin od turske okupacije

Dok kurdski borci traže od SAD da pomognu u borbi protiv turskih trupa u Manbidžu, neki od njih optužuju Vašington za "dvostruke aršine" pošto nije učinio ništa da zaštiti Afrin od "turske okupacije".

Redžep Tajip Erdogan (Foto: tccb.gov.tr-pravda)

"Sa koalicijom, a posebno sa američkim snagama, videli smo nekoliko dvostrukih aršina", saopštio je oficir kurdskih snaga Halil za agenciju Raptli RT.
"Ono što mi tražimo od SAD-a jeste ispunjavanje obećanja Sirijskim demokratskim snagama koje podržavaju SAD, a to je zaštita oslobođenih područja, uključujući Afrin, koje se, kao što vidimo, bore herojski i žestoko sedam dana protiv turske okupacije."
Sjedinjene Države se nisu umešale kada je Turska pokrenula operaciju u Afrinu, za koju Ankara kaže da joj je cilj uklanjanje terorističke pretnje u regionu. Umesto toga, predsednik Donald Tramp je "prenio zabrinutosti da eskalacija nasilja [u Afrinu] rizikuje potkopavanje naših zajedničkih ciljeva u Siriji", rekao je portparol Bele kuće.
"On je pozvao Tursku da ograniči operaciju i izbegava bilo kakve radnje koje bi mogle da dovedu do sukoba između turskih i američkih snaga", dodao je portparol Bele kuće.
Turski predsednik Redžep Taip Erdogan je upozorio da će Manbidž biti sledeća meta operacije, te je obećao da će "očistiti" grad "terorista". Sve oči su trenutno uperene u SAD u očekivanju kako će njihove trupe delovati, uprkos tome jer ništa nisu uradile po pitanju Afrina.
Do 2.000 američkih vojnika stacionirano je u Manbidžu, nakon što su tamo raspoređeni u martu kako bi sprečile sukob između turskih i kurdskih snaga koje podržavaju SAD. SAD su takođe vršile obuku ovih snaga.
Koalicija pod vođstvom SAD je radila zajedno sa kurdskim borcima kako bi se oslobodio Manbidž od Islamske države. Zbog toga je portparol vojnog veća Manbidža Šarvan Darviš izrazio nadu i optimizam da SAD neće odustati od grada.
"Koalicija pod vođstvom SAD do sada je nadgledala obuku i razvoj Vojnog veća Manbidža. Nivo koordinacije se odvija normalno, a sada je još bolje, da budem iskren. Postoje stalne patrole na frontu ili u vazduhu. Ništa do sada ne ukazuje na to da će se ova koordinacija ili rad obustaviti", rekao je Darviš.
Turska je 20. januara pokrenula operaciju "Maslinova grana". Ankara namerava da usmeri operaciju na Manbidž pre nego što nastavi dalje istočno prema iračkoj granici. Turska i američka vojska na liniji dodira, samo jedan korak do velike eksplozije. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: RT/ Vostok

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Na internetu se pojavio snimak na kom se vidi trenutak ispaljivanja navođene rakete na turski tenk "leopard".
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA