Najnovije

PUTIN NE DA DODIKA, NOVI SASTANAK VEĆ NAREDNIH MESECI: Rusija garantuje Srpskoj bezbednost, Ameri ostali kratkih rukava!

Šef Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji Duško Perović rekao je da je u toku 2018. godine potpuno realan sastanak predsednika Republike Srpske i Rusije Milorada Dodika i Vladimira Putina.

Dodik i Putin (Foto: kremlin.ru)

Taj sastanak je postao već tradicija, viđaju se najmanje jednom godišnje, a nekada i češće, ako se pokaže da je to neophodno, naveo je Perović.
On očekuje da do kraja prvog kvartala sledeće godine bude otvoreno predstavništvo Republike Srpske i u Sankt Peterburgu.
- Zvanično otvaranje smo planirali u drugoj polovini maja 2018. godine, kada bi predsednik Dodik i gubernator Georgij Poltavčenko na svečanoj ceremoniji promovisali ovu ustanovu - rekao je Perović za portal Insajder.
Kaže da su kancelarije u najelitnijem delu Sankt Peterburga, u centralnom delu Nevskog prospekta, dobili besplatno na korišćenje, a plaćaće samo režijske troškove - struju, telefon i internet.
Perović je rekao da formiranje zajedničke firme GasResa i Gasproma SPG ima veliki značaj za energetsku bezbednost, jer Srpska nema magistralni gasovod i na ovaj način može obezbediti isporuku gasa svakom domaćinstvu ili privrednom subjektu.
- Ovom tehnologijom se prirodni gas hladi do minus 161 stepen Celzijusov i prelazi u tečno stanje, a njegova zapremina se smanjuje 600 puta. Na taj način se može lako transportovati i nije opasan kao, na primer, komprimirani gas koji se pod pritiskom sabija - rekao je Perović.
On kaže da će, što se tiče ekološke komponente, moći u Republici Srpskoj zameniti sve stare toplane koje sada rade na ugalj, mazut, drva i tako značajno smanjiti zagađenje vazduha.
- Tečni prirodni gas ima veliki stepen iskoristivosti energije, na primer, ako se kamion šleper preradi da vozi na ovaj gas, može sa jednim rezervoarom da pređe 1.200 kilometara, a sa istim rezervoarom dizela samo 800 kilometara, tako da se zaključak sam nameće - rekao je Perović.
Perović je istakao da je saradnja Republike Srpske i Ruske Federacije izuzetno dobra, kako sa centralnim organima vlasti, tako i sa oblastima i gubernijama.
- Mislim da imamo veliku šansu, međutim sve najviše zavisi od nas, odnosno od vlasti u Srpskoj, od toga koliko brzo može da odreaguje na ponuđene projekte, zato što na ruskom tržištu ima mnogo novca, a kapital traži sigurno i ozbiljno mesto za investiranje - rekao je Perović.
On je pojasnio da je uloga Predstavništva da kreira projekte i ostvaruje saradnju u oblasti kulture, obrazovanja, sporta, u energetici, turizmu, prizvodnji hrane i drugo.
- Nažalost, mnogi projekti kada se realizuju, u Srpskoj i ne spominju Predstavništvo u Rusiji, odnosno ne kažu da je ono sve i napravilo. Spisak aktivnosti je jako dugačak, a jedan od najvećih uspeha je isplata ruskog klirinškog duga BiH. Tad, takođe, nažalost niko nije ni spomenuo Predstavništvo, a da ne govorim mene lično - rekao je Perović.
Perović je dodao da Predstavništvo u 2018. ima velike planove i obaveze, mnogo tekućih projekata, a najznačajniji je upravo izgradnja LNG postrojenja u Zvorniku.
Šta srpsku vojsku čeka u 2018. godini pročitajte OVDE.
Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Sastanak Dodika i Putina 2016. godine
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA