Najnovije

KOLINDA "SMIRUJE TENZIJE": Pozvala Vučića u Zagreb tokom februara

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je predsednika Srbije Alekandra Vučića da poseti Zagreb u februaru, u jeku zaoštrenih odnosa dveju zemalja.

Kolinda i Vučić (Foto: Jutjub)

Ona se danas obratila medijima i javnosti Hrvatske povodom sve zaoštrenijih odnosa Srbije i Hrvatske, nastalih zbog međusobnog optuživanja povodom izložbe o Jasenovcu u sedištu UN, koju je otvorio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Kolinda Grabar Kitarović je danas izjavila da je glavni zadatak Hrvatske zaštita nacionalnih manjina, kako Hrvata u Srbiji tako i Srba u Hrvatskoj. Ona je takođe istakla da će njena zemlja nastojati da sve nesporazume sa susedima rešava mirno i dijalogom, a ukoliko to ne bude bilo moguće, kako kaže, Hrvatska će se obratiti međunarodnim institucijama. 
Takođe, pozvala je politički vrh i Hrvatske i Srbije da učine više napora kako bi se tenzije smirile. 
Zvanična poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu prvobitno je bila planirana za novembar prošle godine, ali je odložena pošto se sa hrvatskom koleginicom saglasio da je u tom trenutku bilo bolje da ona bude odložena i da bi trebalo da bude realizovana u drugačijoj atmosferi. 
Kitarović je rekla da predano zagovara i vodi politiku iskrenog dijaloga rešavanja otvorenog pitanja u pozitivnoj atmosferi. 
"U odnosima sa susedima iz bivše države najviše je otvorenih pitanja.Posebno su tim pitanjima opterećeni naši odnosi s Republikom Srbijom. Ove se godine navršava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata otkada počinje naše stoleće međusobnih sporova i sukoba", rekla je predsednica, preneli su hrvaski mediji. 
Ona je, kaže uverena da Hrvati i Srbi s više od 1000 godina istorije mogu i žele naći put koji će nas voditi u bolju budućnost. 
"Pokažimo kako nam je jedno stoleće bilo dovoljno za poruke i steći novu snagu za bolje odnose. Uverena sam da i naši sugrađani to žele", rekla je Kitarović i istakla: 
"Pre svega moramo razrešiti sudbine svih nestalih u Domovinskom ratu, to je temelj pravoga mira. Svaka majka ima pravo naći svoje dete, svog bližnjeg. Naša trajna zadaća je unapređivanje položaja nacionalnih manjina, hrvatske u Srbiji, i srpske u Hrvatskoj. Važno je i granično pitanje. Smatram da to možemo rešiti razgovorom, a ako ne, onda na međunarodnim sudovima", rekla je predsednica. 
Uverena je, rekla je, da ogromna većina građana Hrvatske prvenstveno zanima bolji život i bolja radna mesta, zato privrednicima treba još snažnije otvoriti prostor za ulaganja i saradnju. 
Ocenila je da je saradnja Hrvatske i Srbije veoma značajna i mora biti garant tajnog mira i stabilnosti. 
Inače, ovaj poziv Kitarovićeve predsedniku Vučiću došao je nakon novog podizanja tenzija između dve države, a nakon što je Srbija u NJujorku otvorila izložbu o Jasenovcu. 
Podsetimo, novi diplomatski rat Srbije i Hrvatske započeo je zbog nedavno otvorene izložbe o Jasenovcu u sedištu UN u NJujorku, koju je otvorio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je tom prilikom dao nekoliko izjava "koje su pogodile Hrvatsku". 
Potom je u Zagrebu srpskom ambasadoru upućena protestna nota zbog Dačića, koji je, kako je navela hrvatska strana, "indirektno optužio Hrvatsku za rehabilitaciju ustaštva". U protestnoj noti je ocenjeno i da su njegove optužbe neistinite i uvredljive, a navedeno je još i da se sada može postaviti pitanje da li je Srbija zaista zainteresovana za izgradnju dobrosusedskih odnosa. 
Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić ocenila je da Srbija nema kredibilitet da govori o Jasenovcu dok istovremeno rehabilituje svoje zločince iz Drugog svetskog rata.
Pročitajte OVDE zašto premeštenu ploču sa natpisom "Za dom spremni" premeštenu iz Jasenovca, hrvatska policija čuva 24 časa?
Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dačić o hrvatskoj noti: Zaprepašćen sam takvim licemerjem i bezobrazlukom
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA