Najnovije

NIKADA NEĆEMO PREPUSTITI AFRIN ASADU: Turci više ne kriju svoje namere u Siriji!

Turska neće predati sirijsku oblast Afrin vladi u Damasku, jednom kada uspe da je osvoji, tvrdi visoki savetnik turskog predsednika Redžepa Erdogana, Ilnur Čevik.

Asad - Erdogan (Ilustracija: Pravda)

"Operacijom 'Maaslinova grančica' Turska mrsi konce Asadu, PKK (Radničkoj partiji Kurdistana), pa čak i Amerikancima. Turska namerava da izbaci PKK iz Sirije i da preda tu teritoriju njenim pravim vlasnicima - Arapima, Turkmenima i Kurdima", napisao je Čevik u autorskom tekstu pod naslovom "Asad mrzi Kurde, ali voli PKK".  On dodaje da oni Turci koji misle da Asad treba da povrati kontrolu nad pograničnim područjem treba da razmisle još jednom, jer "to nikada neće rešiti vitalne bezbednone interese Turske".
Čevik je članak napisao kao odgovor delu turskih vlasti, koji smatra da treba uspostaviti dobre odnose sa Damaskom i pokušati koordinaciju operacije u Afrinu sa Asadom. Da podsetimo, Turska je 20. januara započela vojnu operaciju "Maslinova grančica" u severozapadnom sirijskom regionu Afrin, koji se nalazi pod kontrolom JPG-a, kurdske militantne organizacije koja uživa podršku SAD-a, a pod čijom zastavom se bori i najviše Kurda sa istočne strane Eufrata. JPG je i glavno vojno krilo SDF-a, pretežno kurdske političke organizacije, koja je glavni saveznik SAD-a u Siriji. Turska JPG smatra terorističkom organizacijom, "produženom rukom" PKK, militantne kurdske političke partije koja se u Turskoj smatra terorističkom organizacijom. Kako su Rusi bombardovali turski vojni konvoj u Siriji, pogledajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ratna dejstva u Afrinu, iz ugla JPG-a:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA